2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Egy ukrán lobbicsoport beperelte Kanadát az oroszellenes szankciók megszegése miatt

Az Ukrán Világkongresszus (UWC), amely egy jelentős nemzetközi diaszpóra szervezet kedden bejelentette, hogy bírósági végzés kibocsátását kérte annak megakadályozására, hogy a kanadai kormány visszaszolgáltasson egy német gyártmányú gázturbinát, amelyre Oroszország szerint szüksége van ahhoz, hogy földgázt szállítson Németországba az Északi Áramlaton.

A csoport közölte, hogy a helyi szövetségesekkel közösen tett erőfeszítései és lobbitevékenységük nem tudták megakadályozni a kanadai kormánynál, hogy Ottawa megegyezzen Berlinnel a kulcsfontosságú berendezésről. Ennek eredményeként az ukránok a kanadai szövetségi bíróságot kérte, hogy járjon közbe.

A szóban forgó turbinát arra használták, hogy orosz földgázt szivattyúzzanak Németországba az Északi Áramlat tenger alatti gázvezetéken keresztül. Az orosz Gazprom gázipari vállalat küldte el a gyártó Siemens Energy-nek rutinszerű karbantartásra, amelyet a németek egy montreali üzemben végeztek el. A Kanada által bevezetett oroszellenes szankciók azonban megakadályozták, hogy a vállalat visszaküldje.

A múlt hónapban Oroszország közölte, hogy a hiányzó berendezés miatt nem volt más választása, mint hogy nagyjából 60%-kal csökkentse az Északi Áramlaton keresztül Európába irányuló gázáramlást. Németország kezdetben politikai döntésnek minősítette a döntést, majd később igyekezett tárgyalni Kanadával a szankciók alóli felmentésről, amelyet az UWC azt szeretné, ha a kanadai bíróság megakadályozna.

“Nem láthatunk el egy terrorista államot olyan eszközökkel, amelyekkel ártatlan emberek tízezreinek megölését finanszírozza” – mondta Paul Grod, az UWC vezetője, nyilvánvalóan az ukrajnai orosz katonai műveletre utalva.

A szervezet vezetője “energetikai zsarolásnak” nevezte Oroszország döntését az Északi Áramlat kapacitásának korlátozásáról, és azt mondta, hogy “vannak jobb módszerek Németország gázellátási igényeinek megoldására, mint egyszerűen csak beadni a derekunkat” Moszkvának. Nevezetesen “az Ukrajnában meglévő vezetékek … szolgálhatnának a Németországba irányuló gázvezetékként” – magyarázta, és felszólította Berlint, hogy gyakoroljon nyomást Moszkvára, hogy használja az ukrán tranzitútvonalat.

Az UWC kifogásai a kanadai döntéssel szemben egybecsengenek az ukrán kormányéval. Mindketten arra figyelmeztettek, hogy Ottawa veszélyes precedenst teremt, amely erodálja a nyugati oroszellenes szankciókat.

A torontói székhelyű kongresszus a Szovjetunió területén kívül élő ukrán diaszpórát képviselő hidegháborús szervezetként jött létre.

Sok ukrán nacionalista, köztük olyanok is, akik a náci Németországgal szövetkeztek, amikor az 1941-ben megtámadta a Szovjetuniót, később elmenekültek a közeledő Vörös Hadsereg elől, és olyan országokban találtak menedéket, mint Kanada. A CIA titkosított dokumentumaiból kiderült, hogy a háború után széleskörűen toboroztak ilyen embereket a Szovjet-Ukrajna elleni gerillakampányhoz. A modern Ukrajna a háborús nacionalista vezetőket hősöknek állítja be, és lekicsinyli vagy tagadja azokat a bűnöket, amelyeket ezek az emberek és erőik elkövettek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...