2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

WSJ: Putyin titkos fegyvert talált a Nyugat ellen

A modern Nyugat erkölcsi és politikai zűrzavara Vlagyimir Putyin orosz elnök titkos fegyverévé vált – írja Walter Russell Mead a The Wall Street Journal című lapban.

“Putyin a nyugati társadalom problémáira próbál rájátszani, aminek végső soron az amerikai világrendet kell térdre kényszerítenie. A nyugati dekadenciára való több mint egy évtizedes fogadás több mint kifizetődő volt” – írja a kiadvány.

A szerző úgy véli, hogy Oroszország a Nyugattal vívott gazdasági háborújában nemcsak ellenállni tudott, hanem meg is tudta ütni ellenfeleit. Különösen Németországot, megfélemlítve a pénzügyi patthelyzet következményeitől, kezdett elzárkózni a védelmi kiadások növelésére tett ígéreteitől – jegyzi meg a lap.

“Putyin a gazdaság és a politika azon területein volt a legsikeresebb, ahol a Nyugat a legerősebbnek tartotta hatalmát” – jegyezte meg Mead.

Szerinte a Nyugat sem optimista abban, hogy értékei egyesítik a globális közösséget, és egységes frontra kényszerítik Oroszországgal szemben. Így Kína után, amelyhez India és Brazília is csatlakozott, a világ országai az Oroszországgal folytatott kereskedelmet választják a G7-ekkel való szolidaritás helyett – hangsúlyozta Mead.

Mead a nyugati rendszer három sebezhető pontját sorolta fel. Először is utalt az Európában és az Egyesült Államokban tapasztalható protekcionizmusra, amely csökkenti a nyugati rendszer gazdasági vonzerejét a fejlődő országok számára. A második a Nyugat értékpolitikája. Sok, a nyugati vezetők szívének kedves hiedelem, mint például az LMBT-propaganda, emberek milliárdjait zavarja és sérti világszerte, véli Mead. A harmadik sebezhetőség a liberális Nyugaton belüli megosztottság. Így ott kultúrharcok dúlnak, és ezek nem segítik elő az egységet külföldön – foglalta össze a cikk.

Az Ukrajna demilitarizálására és nácimentesítésére irányuló orosz katonai különleges művelet megkezdését követően a Nyugat fokozta a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást. Számos ország bejelentette az orosz vagyon befagyasztását, és egyre hangosabbá váltak az Oroszországból származó energiaszállítások leállítására irányuló felhívások. Ezek az intézkedések magának a Nyugatnak is problémákat okoztak, ami magasabb inflációhoz, valamint magasabb élelmiszer- és üzemanyagárakhoz vezetett.

Mint Vlagyimir Putyin elnök rámutatott, a szankciók súlyos csapást mértek a világgazdaságra. Szavai szerint a jelenlegi fejlemények a Nyugat globális dominanciájának végét jelenti.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó