2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

Egy szerb önkéntes szerint Ukrajna teljes értékű háborúra készül a Donbasszban

A hidegek beálltával az ukrán fegyveres erők teljes értékű háborút indíthatnak a Donbasszban – mondta el Demjan Beric, (1) a Szerbiából érkezett önkéntes, aki a Donyecki Népköztársaságban harcolt.

A Donbassz helyzete továbbra is labilis. Az ukrán hadsereg, a minszki megállapodások által tiltott fegyverekből, rendszeresen lövik a Luganszki és Donyecki Népköztársaság (LDNR) békés területeit.

A Szerbiából érkezett Demjan Beric, eddig a DNR-ben harcoló önkéntes azt feltételezi, hogy Ukrajna még a tél beállta előtt teljes értékű háborút indíthat a térségben. Így próbálja Kijev elérni, hogy az ország újból téma legyen a nemzetközi politikában.

„Vissza akarnak térni a világpolitika napirendi pontjai közé, ahonnan mostanra kihúzták őket” – vélekedik Demjan Beric.

Amellett Ukrajnában nő az elégedetlenség a rezsiköltségek emelkedése miatt. A háború révén el lehet terelni erről a lakosság figyelmét. Emellett a háború újabb lehetőségeket kínál az ilyen-olyan korrupciós sémák előtt.

„A háború terhére lehet írni a haditechnika vásárlásának és javíttatásának ürügyén ellopott pénzeket” – vélekedik a szerb.

Korábban hírül adtuk, hogy az ukrán hadsereg aknavetőkkel lőtte a DNR ellenőrzése alatt álló Jaszinovataja várost. (2)

Megjegyzés:

(1) Demjan Beric, szerb önkéntes, aki a külföldi önkéntesek közül talán a legaktívabban vesz részt a Donbassz társadalmi-politikai életében. Szavára adnak. Beric mesteri fokon űzi a mesterlövészetet – lényegében ő teremtette meg a mesterlövész-képzést is.

(2) Jaszinovataja – vasúti és közúti közlekedési csomópont, járási székhely, Donyecktől mintegy 15-20 km-re északra. Stratégiailag igen fontos település. A város közelében halad el a Donyecket Luganszkkal összekötő autóút, amely a Donbassz és Oroszország közötti

Jaszinovatajánál a Luganszk felé vezető autóútról délnek leágazik egy út Gorlovka, illetve az ország déli része felé. 2014 augusztus végén, heves, nagy pusztításokkal járó harcok után sikerült kiverni a városból és környékéről az ukrán megszállókat. A néphadsereg megtisztította a Luganszk és az orosz határ felé vezető utat. Nem jártak azonban eredménnyel azok a harcok, amelyekkel a népi erők előrenyomultak volna az út túloldalán lévő, attól kicsit beljebb lévő Avgyejevkáig. Ahonnan így állandó fenyegetés alatt tarthatják az előbb említett útkereszteződést, azóta is ágyúzzák onnan Donyeck északi és nyugati peremkerületeit, elővárosait, Gorlovkát és elővárosait, Jaszinovataját és annak elővárosait.

Pár éve a donyecki néphadsereg megpróbálkozott Avgyejevka bevételével, de nem jártak sikerrel. Az ott magukat beásó ukránok ugyanakkor azzal próbálkoznak, hogy – áttörve a néphadsereg állásain, újra kijussanak az autóútra, és – elfoglalva az útkereszteződést, elvágják egymástól a két fővárost: Donyecket és Luganszkot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...