2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva
Array

Egy év a Donbássz segélyezésében

Az orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma az elmúlt időszakban sikeresen kiépítette a Donbássz segélyezését szolgáló állandó csatornát. Éppen ma egy éve, hogy elindult az első emberbaráti segélykonvoj Dél-kelet Ukrajnába.

Az első konvoj, amely 2014 augusztus 12-én indult útnak, annak idején még egy hetet várakozott a határon az Ukrajnába történő bebocsátásra. Azóta eltelt egy év, és a fehér teherautók ma már rendszeresen szállítják a donyecki és a luganszki terület rászorulóinak a segélyszállítmányokat, amelyek túlzás nélkül a humanitárius katasztrófától mentették meg a régióban élő embereket. A napokban indul útnak a sorrendben 35. szállítmány a Rosztovi-megye területéről, terhük -mint már eddig is- élelmiszer, gyógyszerek, közszükségleti cikkek és építőanyag lesz, minden olyan életfontosságú termék, amelyhez a Donbássz lakói nem jutnak hozzá az ukrán kormány által bevezetett blokád miatt.

Az első konvoj 270 fehér tehergépkocsija 2000 tonna terhet vitt a régióba akkor, amikor még a legnagyobb hévvel zajlott a testvérgyilkos háború. Élelmiszert, ivóvizet, gyógyszereket vittek az autók. Luganszban akkor egyáltalán nem volt ivóvíz, a várost a szomjhalál fenyegette. Arszenyij Jacenyuk  akkor kijelentette, hogy szerinte a Donbássznak semmire sincs szüksége, ezért az életmentő konvoj hosszú ideig az ukrán határon vesztegelt, Kijev nem adott engedélyt a belépésre, és minden elképzelhető módon húzta az időt, mindenféle papírok hiányára hivatkozva.

Csak augusztus 22-én ért a konvoj Luganszkba a városban rekedt lakosok örömrivalgása közepette. Putyin elnök akkor kijelentette, hogy nem tartja megengedhetőnek a humanitárius helyzet további romlását és a kérdés bagatellizálását a kijevi hatalom által. A következő segélyszállítmány szeptember 13-án indult útnak, cukrot, szemes terményeket, meleg ruhát vittek. A harmadik konvoj szeptember 20-án indult útnak, majd a szállítmányok egyre rendszeresebbé váltak Oroszország és a Donbássz lakói között.

Ma már havonta 2-3 szállítmány indul útnak, 34 konvoj már célba ért, a 35-ik most készülődik. Eddig 42 ezer tonna segélyt juttattak el a rászorulóknak, amely által többé-kevésbé meg lehetett szervezni a normális életet a frissen alakult köztársaságokban. A konvojokat 200-250 ember kíséri, gépkocsivezetők, orvosok, pszichológusok, gépkocsiszerelők.

A humanitárius segély alapját az orosz RoszRezerv raktárrendszer adja, amely az ország egész területén épített föld alatti raktáraiban rejlő hatalmas készleteiből tud adni a Donbássz rászorulóinak Sok iskola, vállalat, magánintézmény, önkéntes adományozók is gyűjtik és szervezik az életmentő szállítmányokat. Az utolsó állomás Rosztov városa, itt öltik végső formába a szállítmány tartalmát és elrendezését.

Sok történet kíséri a szállítmányokat, egy ízben télvíz idején a Donbássz lakói több kilométeren át ásókkal és lapátokkal terítették a gépkocsik kerekei alá a „csúszásgátló” homokot, sót,fagyott földet deszkalapokat.

„Ma már semmit nem kell mondanom ezekről a szállítmányokról”- nyilatkozta az egyéves jubileum kapcsán Alekszandr Lekomcev, a noginszki indítóállomás vezetője.” Annyi sok ember vett részt benne, mindegyikük nevében nehéz nyilatkozni, azután a mi feladatunk volt a legegyszerűbb, csak célba kellett juttatni a szállítmányokat és ügyelni arra, hogy nehogy későn érjen oda a segítség” –tette hozzá Lekomcev.

A szállítmányok összetétele nem mutat különbségeket, élelmiszer, gyógyszer, építőanyag, meleg ruha, közszükségleti cikkek tonnái utaznak a Donbássz felé.  Néhány esetben gyorsan kellett összeállítani különleges szállítmányokat, Debalcevo és Csernuhino lakosai szinte minden életfeltétel nélkül maradtak a nagy harcok után, nekik 200 tonnányi külön összeállított konvojt indítottak Rosztovból. Ünnepi alkalmakkor nem feledkeznek meg az ajándékokról sem, karácsony, újév és  a nagy állami ünnepek idején kicsiknek és nagyoknak szánt ajándékok is utaznak a a fehér konvoj rakterében.

Vlagyimir Pucskov, az orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának vezetője szerint „a szállítások folytatódnak, a segélyezés nem áll le mindaddig, amíg vissza nem áll a normális élethelyzet a Donbásszban. Ügyelnünk kell azonban arra is, hogy minden szállítmány a vonatkozó nemzetközi egyezményeknek feleljen meg, és semmiképpen ne sértsen semmilyen elfogadott szabályt és normát. Augusztus hónapban még három segélyszállítmány indul útnak” –jelentette ki Pucskov.

Forrás: TASS

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...