2023, október 1.
15.8 C
Budapest
15.2 C
Moszkva

Egy amerikai szenátor nukleáris fegyverek bevetését kérte Oroszország ellen

Felelőtlenek Roger Wicker amerikai szenátor kijelentései arról, hogy az Ukrajna körüli helyzet súlyosbodása esetén nukleáris fegyvereket vethetnének be Oroszország ellen – közölte csütörtökön az Egyesült Államokban működő orosz nagykövetség.

“Felhívjuk a figyelmet Roger Wicker republikánus szenátor december 7-én a Fox News tévécsatorna adásában tett kijelentéseire. A törvényhozó az ukrán belső válsággal kapcsolatos helyzetet kommentálva azt javasolta az amerikai elnöknek, hogy tartsa napirenden a katonai akció lehetőségét, beleértve a nukleáris fegyverek megelőző alkalmazását Oroszországgal szemben, amennyiben eszkalálódna a helyzet” – írják a Facebook oldalukon.

“Az ilyen kijelentések felelőtlenek. <…> A nukleáris fegyverekkel való viccelődés nem illik egy amerikai politikushoz, aki az amerikai törvényhozásban dolgozik”.

“Figyelemre méltó, hogy a törvényhozó által képviselt Mississippi államban találhatóak a Lockheed Martin, a Northrop Grumman, a Raytheon, a General Atomics stb. [fegyvergyártók] irodái. Ez kérdéseket vet fel” – jegyezte meg a nagykövetség. “Kinek az érdekeit képviseli a szenátor, amikor háborúra szólít fel – az ukránokét vagy az amerikai hadiiparét? Hogyan lehetséges a fegyvergyártás jövedelmező érdekeit az emberek azon törekvése fölé helyezni, hogy megvédjék magukat egy nukleáris rakétaháború fenyegetésétől?” – tették hozzá.

A nagykövetség azt tanácsolta “minden felvilágosulatlannak, hogy alaposan olvassa el Oroszország és az Egyesült Államok elnökének 2021. június 16-i közös nyilatkozatát”. “Ez a dokumentum megerősíti a két ország elkötelezettségét azon elv mellett, hogy nukleáris háborút nem lehet megnyerni, és soha nem szabad vívni” – hangsúlyozták.

A nagykövetség emlékeztetett arra, hogy december 7-i videóhívásuk során Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök “felvázolta a feszültség lehetséges csökkentésének kereteit”.

“Komoly, szakmai és átgondolt munka áll előttünk, hogy megállapodjunk a hosszú távú biztonsági garanciákról. Egy ilyen párbeszédhez higgadtságra és a kompromisszumkészség demonstrálására van szükség. Wicker meggondolatlan kijelentései aligha fognak segíteni abban, hogy kiutat találjunk a jelenlegi orosz-amerikai kapcsolatok kritikus szakaszából” – olvasható a közleményben.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”27927″]

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó