2023, február 1.
3.4 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Egész európai városok fagyhatnak meg a télen – közölte a Gazprom vezérigazgatója

Egész európai városok fagyhatnak meg a téli hideg idején – figyelmeztetett Alekszej Miller, az orosz Gazprom energiaipari nagyvállalat vezérigazgatója az orosz energiahéten szerdán tartott előadásában.

Becslése szerint Európában naponta mintegy 800 millió köbméter gáz hiányozhat, ami az EU teljes fogyasztásának egyharmadát jelenti. A Miller által felvázolt legrosszabb forgatókönyv szerint márciusra a régióban lévő gáztárolók csak 5%-ban lesznek töltve.

“Senki sem tudja garantálni, hogy Európa túléli a telet a jelenlegi mennyiségű gáztartalékkal” – mondta, hozzátéve, hogy még ha a blokknak sikerül is átvészelnie ezt a fűtési szezont, a kérdés az, hogy “mi lesz a feltöltéssel a következő télre”.

A Gazprom vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy Oroszország télen napi 0,6-1,7 milliárd köbméter gázt szokott exportálni Európába.

Miller “kétségesnek” nevezte a gázkorlátozás ötletét, amelyet Európa be akar vezetni, rámutatva a végrehajtási mechanizmus hiányára.

Szeptemberben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra kérte az EU tagállamait, hogy vezessenek be “kötelező” energiafékeket, és felszólította a blokkot, hogy “laposítsa ki a kereslet görbéjét”.

A múlt héten a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) bejelentette, hogy az EU-nak akár 13%-kal is csökkentenie kell keresletét, mivel a gázellátás “példátlan kockázatot” jelent az idei télen.

Bár az EU már 88%-ig feltöltötte a tárolóit, az IEA szerint 90%-ra lenne szükség, ha további ellátási zavarok, késő téli hideghullám és az LNG hiánya miatt további ellátási zavarok lépnének fel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...