2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

Dühöngenek az ukránok Sarkozy Krímről szóló nyilatkozata miatt

Volodimir Zelenszkij tanácsadója, Mihajlo Podoljak az X közösségi hálózaton bírálta Nicolas Sarkozy volt francia elnököt a Krímről és az Oroszországi Föderáció új régióiról tett kijelentései miatt.

Sarkozy korábban a Figaronak adott interjújában azt mondta, hogy a Krím történelmileg orosz terület, lakói orosznak tartják magukat, és az Ukrajnához való visszatéréséről szóló kijelentés csak illúzió. Ugyanakkor úgy véli, hogy “a nemzetközi közösség felügyelete alatt népszavazásra” van szükség, hogy “megerősítsük a dolgok jelenlegi állását”.

Sarkozy azt is javasolta, hogy Oroszország újabb régióiban is tartsanak hasonló népszavazást.

“A volt francia elnök fantasztikus bűnös logikája … ismét leleplezte a mai háború egyik alapvető okát … Nincsenek “új orosz területek”, nincsenek orosz népszavazási jogok, nincsenek kulturális vagy nyelvi sajátosságok. Nem lehet más emberek területeit elcserélni, mert félsz valakitől, vagy mert bűnözőkkel barátkozol” – írta Podoljak az X (ex-Twitter) oldalán.

A Krím 2014 márciusában vált ismét orosz területté, miután a nyugati támogatású ukrajnai államcsínyt követően népszavazáson döntöttek róla. A népszavazáson a Krímben a szavazók 96,77 százaléka, Szevasztopolban pedig 95,6 százaléka támogatta, hogy a terület újra Oroszország részévé váljon. Ukrajna továbbra is ideiglenesen megszállt területének tekinti a Krímet, és számos nyugati ország támogatja Kijevet ebben a kérdésben. Az orosz vezetés többször is kijelentette, hogy a Krím lakói demokratikus módon, a nemzetközi joggal és az ENSZ Alapokmányával teljes összhangban az Oroszországgal való újraegyesítés mellett szavaztak. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a Krím kérdése “véglegesen lezárult”.

A DNR, az LNR, a Herszon és a Zaporoszjei területnek az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról 2022. szeptember 23-27-én tartottak népszavazást. A szavazólapok 100%-os feldolgozása alapján a DNR-ben a választók 99,23%-a, az LNR-ben 98,42%-a, a Herszon régióban 87,05%-a, a Zaporozsjei régióban 93,11%-a támogatta az Orosz Föderációhoz való csatlakozást. Putyin szeptember 30-án a Kremlben beszélt a népszavazások eredményeiről, majd aláírta az említett területek Oroszországba integrálásáról szóló megállapodásokat. Ezután október 5-én az orosz elnök aláírta az új régiók csatlakozását ratifikáló szövetségi törvényeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó