2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Die Welt: az EU-nak vissza kell adnia a befagyasztott orosz vagyont a konfliktus után

Az Európai Bizottság elismerte, hogy az ukrajnai konfliktus lezárultával vissza kell szolgáltatni az orosz jegybank befagyasztott vagyonát – írja a Die Welt című lap egy bizalmas dokumentumra hivatkozva.

“Az EU felhasználhatja ezt a pénzt Ukrajna újjáépítésére? A politikai akarat megvan. De a jogi akadályok magasak, és a bizottság kijózanító következtetésre jut: a befagyasztott vagyonhoz nem lehet hozzányúlni, mert egy napon, amikor a konfliktus véget ér, vissza kell majd szolgáltatni Oroszországnak” – írta a kiadvány.

A kiadvány szerint európai tisztviselők felajánlották, hogy a már megtalált orosz pénzeket kamatostul befektetik, hogy a bevételből Ukrajna újjáépíthesse infrastruktúráját.

Annak ellenére, hogy az EB többször is nyilatkozott arról, hogy a befagyasztott orosz pénzeszközöket Ukrajna újjáépítési szükségleteire lehetne fordítani, az EU-ban nincs jogszabályi alapja az ilyen intézkedéseknek.

“A Bizottság azt javasolja, hogy az orosz központi bank befagyasztott tartalékait európai államkötvényekbe fektessék, és évi 2,6 százalékos hozamot vár. A hatóságok szerint ez a sürgősségi intézkedés valószínűleg jogilag lehetséges” – írta a lap.

Mint a lap több meg nem nevezett beszélgetőpartnere tisztázta, az Európai Bizottság most nehézségekbe ütközik a külföldön lévő orosz vagyonok felkutatásában, mivel számos európai ország nem hajlandó adatokat szolgáltatni azok pontos helyéről.

A Süddeutsche Zeitung hétfőn saját forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az EB még mindig nem tudja, pontosan hol vannak a 300 milliárd euró értékű befagyasztott orosz tartalék.

“Nabiullina kincsének felkutatása a vártnál nehezebbnek bizonyult” – állapította meg a Die Welt.

Az ukrajnai különleges művelet megindulása után a Nyugat fokozta a Moszkvára nehezedő szankciós nyomást, különösen több százmilliárd dollár értékű orosz vagyon befagyasztásával. Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő ezt lopásnak nevezte és emlékeztetett arra, hogy az évek óta tart. A diplomata szerint az EU 2014 óta számos törvénytelen és megalapozatlan döntést tiport el az orosz állampolgárok és cégek vagyonának befagyasztásával, és “most már az állami pénzeszközöket is célba veszi”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó