2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

Daily Mirror: sztrájk miatt veszélybe kerülhet a brit rakéták Ukrajnába szállítása

Veszélybe kerülhetnek az Ukrajnának szánt csúcstechnológiájú rakéták brit szállítása egy kulcsfontosságú katonai létesítmény sztrájkja miatt, ahol a dolgozók körülbelül a minimálbért keresik – jelentette a Daily Mirror pénteken.

A sztrájk mögött állítólag a skóciai Beithben található védelmi felszerelés és támogató raktárának 50 kulcsfontosságú alkalmazottja állt. A létesítmény Storm Shadow és Brimstone rakétákat szállít Ukrajnának – amelyeket Moszkva szerint polgári célpontok elleni támadásra használtak.

Ennek eredményeképpen a brit védelmi tisztviselők állítólag “vészhelyzeti intézkedések” megtételére törekedtek, hogy a fegyvereket tovább szállítsák.

A brit védelmi minisztérium és a dolgozók közötti vita a fegyvereket összeszerelő és a fegyvereket szállító dolgozók közötti bérkülönbség körül forog. Az előbbi kategória 16,82 font (7300 HUF) órabért kap, bónuszokkal és juttatásokkal együtt, ami összesen 38 000 fontot (16.5 millió HUF) tesz ki évente.

A második kategória – a nem szakképzett munkások – azonban csak 10,42 fontot keresnek óránként, és nem kapnak bónuszokat, így az éves fizetésük mindössze 20 500 font. Az Egyesült Királyságban a minimálbér 10,90 font óránként.

“Alapvetően a nem gyakorlott munkások többet kereshetnének a Lidlnél, körülbelül 11 fontot óránként” – mondta egy forrás a Daily Mirrornak, hozzátéve, hogy a jelenlegi szabályozás azt jelenti, hogy a robbanóanyagokat szállító emberek kevesebbet kapnak, mint azok, akik élelmiszereket mozgatnak egy szupermarketben.

A forrás megjegyezte, hogy ha a sztrájk sokáig folytatódik, az “végül hatással lehet az Ukrajnába vagy Faslane-be, az atom-tengeralattjáróknak otthont adó brit katonai bázisra” tartó rakétákra.

A sztrájkot, amely az első a raktár 1943-as létrehozása óta, a GMB szakszervezeti tagok 93%-a támogatta. A sztrájk szervezője, Chris Kennedy felszólította Ben Wallace védelmi minisztert, hogy avatkozzon be, és figyelmeztetett, hogy ellenkező esetben “a Beithban gyártott létfontosságú rakéták készletei hamarosan elfogynak”.

A védelmi minisztérium szóvivője azonban azt mondta, hogy a fejlemény nem befolyásolja a szállításokat.

Az Egyesült Királyság januárban jelentette be, hogy 600 Brimstone rakétát kíván Ukrajnának küldeni, amivel orosz tisztviselők szerint Kijev polgári létesítményeket vett célba. Ugyanez mondható el a 250 kilométeres hatótávolságú Storm Shadow rakétákról is, amelyeket májusban két polgári épületre lőttek ki az oroszországi Luganszk városában, Moszkva szerint több embert, köztük hat gyermeket megsebesítve.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó