2023, szeptember 29.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Csehország nem tervezi betiltani az ukrán gabona behozatalát

Csehország egyelőre nem tervezi az ukrán gabona és más ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának betiltását – közölte Zdenek Nekula cseh mezőgazdasági miniszter hétfőn Prágában.

Zdenek Nekula kijelentette: úgy véli, hogy a Lengyelország, Magyarország és Szlovákia által bevezetett behozatali tiltások ellentétesek az egységes európai uniós piac működésével és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) alapszabályzatával.

A lengyel, a magyar és a szlovák hatóságok intézkedéseiket országaik piacának és fogyasztóinak védelmével indokolták.

“Az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának kérdését a hét végén megvitattam Janusz Wojciechowskyval, az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosával. Egyértelműen megerősítette, hogy ezek az egyoldalú tiltások elfogadhatatlanok, ezért a témával a szakminiszterek április 25-én foglalkozni fognak” – mondta Zdenek Nekula.

Az ázsiai körúton lévő Petr Fiala cseh miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Csehország számára ez a téma “nem annyira intenzív”, mint az Ukrajnával határos országok számára. “Az Ukrajnával szomszédos országok azért léptek, mert az ukrán termékek jelentősen csökkentik náluk az árakat, és konkurenciát jelentenek mezőgazdaságaik számára” – mondta a kormányfő újságíróknak. Szerinte Csehországban más a helyzet. “Mi olyan lépéseket teszünk, amelyek csökkenthetik az árakat, és ezzel szolgálatot teszünk a lakoságunknak” – tette hozzá Petr Fiala.

Csehország ugyanakkor megszigorította az országba érkező, illetve az országon áthaladó élelmiszerek ellenőrzését, hogy kiszűrje a problémákat. “Eddig nem találtunk veszélyes mintákat” – mutatott rá Zdenek Nekula.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó