2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Csaknem 50 százalékkal nőtt a Kínába irányuló orosz import

Az Oroszország és Kína közötti gazdasági kapcsolatok a nehéz nemzetközi helyzet ellenére folyamatos növekedést mutatnak – mondta pénteken Peking moszkvai nagykövete, aki azt jósolta, hogy a kereskedelem idén elérheti a 200 milliárd dollárt.

“Az orosz-kínai kereskedelmi és gazdasági együttműködés kiváló eredményeket és fenntartható fejlődést mutat a világjárványhoz, a világgazdasági visszaeséshez és a nehéz nemzetközi és regionális helyzethez kapcsolódó próbatételek ellenére” – mondta Zhang Hanhui a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Az év első hét hónapjában a pekingi-moszkvai kereskedelem 29 százalékkal nőtt, és elérte a 97,71 milliárd dollárt – mondta a nagykövet a kínai vámadatokra hivatkozva.

Ez idő alatt Kína Oroszországba irányuló exportja 36,26 milliárd dollárt tett ki, ami 5,2%-os növekedést jelent 2021 azonos időszakához képest. Az Oroszországból származó import 48,8%-kal ugrott meg, és elérte a 61,44 milliárd dollárt.

A kétoldalú kereskedelem néhány prioritását felsorolva Zhang kiemelte az energetikát, az atomenergiát, a légi közlekedést, az űrkutatást, az alapvető infrastruktúrát, valamint a digitális technológiát, az orvostudományt, a zöld energiát, a mezőgazdaságot, a tudományt és az innovációt.

“Mindez erős alapot teremt ahhoz, hogy kereskedelmi és gazdasági együttműködésünk új szintre emelkedjen” – mondta.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...