2022, december 1.
5 C
Budapest
-10.2 C
Moszkva

CNN: Washingtonban óriási pánik van az orosz-szaúdi olajtervek miatt

A Fehér Ház kétségbeesetten keresi a módját annak, hogy megakadályozza az olajtermelés jelentős csökkentését, amely várhatóan az OPEC+ tagállamok találkozója után következik be, ami minden bizonnyal a kutaknál az árak emelkedését okozná – jelentette a CNN kedden késő este.

Washington mozgósította a kormányzat minden rendelkezésre álló emberi erőforrását, a Fehér Házban “görcsöt kaptak és pánikba estek” – mondta a médiának egy meg nem nevezett magas rangú tisztviselő, aki ezeket a legújabb erőfeszítéseket úgy jellemezte, hogy “felvették a kesztyűt”.

A csökkentések mértékéről még nem született megállapodás az OPEC-tagok és más termelők szerdai találkozóján a kartell bécsi székhelyén. Moszkva és Rijád legalább napi kétmillió hordós csökkentést szorgalmaz, amelyet valószínűleg több hónap alatt, fokozatosan vezetnének be – jelentette a Financial Times a megbeszélésekről tudósító személyekre hivatkozva.

Ha megállapodás születik, ez lenne a legnagyobb olajtermelés-csökkentés a Covid-19-járvány kezdete óta, amikor a zárlatok világszerte csökkentették a keresletet. Az OPEC+ drasztikus lépése várhatóan a nyersolaj világpiaci árának drámai megugrását eredményezi.

A CNN szerint a Fehér Ház által sürgősséggel megfogalmazott tárgyalási témák némelyike azt sugallta, hogy az esetleges csökkentést “ellenséges cselekedetnek” és “teljes katasztrófának” tekintenék.

“Nagy politikai kockázatot jelent a hírnevére és az Egyesült Államokkal és a Nyugattal való kapcsolataira nézve, ha meglépi” – idézte a média a beszélgetési pontok tervezetét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...