2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

CNN: az USA attól tart, hogy széthullik az EU oroszellenes egysége a gázszállítások csökkenése miatt

Az amerikai kormányzat “dühödten” dolgozik a színfalak mögött azon, hogy az EU egységben maradjon Moszkvával szemben az európai fogyasztók orosz gázellátásának csökkenése miatt – jelentette szerdán a CNN amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

Az Atlanti-óceán mindkét partján pánik uralkodik amiatt, hogy Európát súlyos gázhiány érheti ezen a télen – mondták meg nem nevezett tisztviselők a televíziónak.

“Ez volt a legnagyobb félelmünk” – vallotta be egyikük, arra figyelmeztetve, hogy az európai gázkorlátozások hatása átterjedhet az Egyesült Államokra, ami a gáz- és áramárak további emelkedéséhez vezethet az amerikai fogyasztók számára.

Az egész helyzet az európai ellenálló képesség és egység nagy próbája lesz Oroszországgal szemben – tette hozzá.

A gáz ára Európában szerdán a március óta a legmagasabb szintet érte el, ezer köbméterenkénti 2300 dollárt , miután az orosz Gazprom az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztüli szállítások maximális kapacitását 20%-ra csökkentette.

A vállalat biztonsági okokra hivatkozott, mondván, hogy a műszaki előírások miatt egy másik turbina felújítására van szükség.

A CNN forrásai azonban kitartottak amellett, hogy a lépés valójában megtorlás volt az EU által Oroszország ellen az ukrajnai katonai művelet miatt bevezetett szankciók miatt.

A Gazprom döntése “feltérképezetlen területre” sodorta a Nyugatot, amikor arról van szó, hogy lesz-e Európának elég gáz a tél átvészeléséhez – mondták.

Kedden az uniós energiaügyi miniszterek megállapodtak egy olyan tervben, amely szerint augusztustól jövő tavaszig 15%-kal csökkentik a gázfogyasztást, de az amerikai tisztviselők szerint a példátlan intézkedés valószínűleg nem lesz elég a hiány ellensúlyozására.

A Biden-kormányzat kedden az amerikai elnök globális energiáért felelős koordinátorát, Amos Hochsteint küldte az EU-ba, hogy segítsen a blokknak valahogy rendezni a dolgokat – írja a CNN.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...