2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

CNN: a Nyugat arra kérte Kijevet, hogy a Wagner lázadás alatt ne támadjon orosz területeket

Az Egyesült Államok és Ukrajna más nyugati szövetségesei arra kérték Kijevet, hogy tartózkodjon az orosz területekre mért csapásoktól a Wagner-csoport fegyveres lázadása idején – jelentette hétfőn a CNN nyugati tisztségviselőkre hivatkozva.

Elmondása szerint a Nyugat attól tartott, hogy Moszkva az ilyen akciókat Ukrajna részéről a lázadók támogatásának és az orosz szuverenitás megkérdőjelezésére tett kísérletnek tekintené Kijev és szövetségesei részéről.

“Az ukránokat figyelmeztették a szövetségesek, hogy ne provokálják a helyzetet. Használják ki az ukrán területen kínálkozó lehetőségeket, de ne keveredjenek belügyekbe, és ne csapjanak le támadó katonai eszközökre Oroszországon belül” – árulta el a tisztségviselő – “Csak nem akarják azt a narratívát táplálni, hogy ez a kezdeményezés tőlünk származik”.

Az erről szóló üzenetet külügyminiszteri és magas rangú diplomaták szintjén, valamint nagyköveteken keresztül terjesztették.

Az Axios című lap korábban arról számolt be, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter június 23-án sürgős táviratot küldött a külügyminisztérium munkatársainak, amelyben megtiltotta nekik, hogy kommentálják a Wagner-csoport oroszországi lázadási kísérletét. A távirat arra is rámutatott, hogy Blinken és belső köre közvetlenül figyelemmel kísérte az eseményeket.

Június 23-án este több hangfelvétel került fel a Wagner-csoport alapítójának, Jevgenyij Prigozsinak a Telegram-csatornájára. Konkrétan azt állította, hogy az egységeit támadás érte, és az orosz hadsereget hibáztatta. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított a fegyveres lázadásra való felhívások miatt. Az orosz védelmi minisztérium viszont álhírnek minősítette a Wagner-főnök állításait a csoport “hátsó táborai” elleni támadásról. A Prigozsint támogató egységek Rosztov-na-Donuba tartottak, majd Moszkva felé fordultak. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton a nemzethez intézett televíziós beszédében fegyveres lázadásnak és árulásnak minősítette a Wagner-csoport akcióját, és kemény intézkedéseket ígért a lázadókkal szemben. Alekszandr Lukasenko belarusz elnök közreműködésével a Wagner oszlopa visszafordult a táborokba. Putyin később felajánlotta Wagner katonáinak, hogy választhatnak: csatlakoznak az orosz hadsereghez vagy a rendvédelmi szervekhez, visszavonulnak az aktív szolgálatból, vagy követik Prigozhint Belaruszba, amely vállalta, hogy befogadja őket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó