2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva
Array

Ciprasz: Görögország növelné együttműködését Oroszországgal

Kétnapos hivatalos látogatásra Moszkvába érkezett Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, ahol kétoldalú tárgyalásokat folytat Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Athén hivatalosan nem kért pénzügyi segítséget Moszkvától, hogy kifizesse adósságait – mondta az orosz elnök a görög kormányfővel folytatott tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón. Oroszország nem nyújt közvetlen segítséget Görögországnak 316 milliárd eurós adósságának rendezésére, de Moszkva segíthet az állami vállalatok privatizálásával, beruházásokkal, mint a Török Áramlat. A két vezető gazdasági együttműködési akciótervet írt alá 2015-2016-ra.

Putyin kiemelte, hogy nagyobb figyelmet fordítanak a beruházásokra és tárgyaltak az együttműködésről az energiaszektorban is. Az orosz elnök elmondta, hogy a megbeszéléseket folytattak arról, hogy Görögország a Török Áramlaton keresztül kapjon orosz gázt.

A tárgyaláson szóba került az együttműködés a turizmus területén, de beszéltek az orosz-EU kapcsolatokról is.

Putyin azt is kijelentette: Oroszország megérti, hogy Görögországra ráerőltették, szavazza meg az Oroszország elleni (uniós) szankciókat. Ciprasz pedig azt mondta: Görögország megérti az e szankciókra adott orosz válaszlépéseket.

Alekszisz Ciprasz miniszerelnök a Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy Görögország egy szuverén állam és minden lehetőséget kihasználnak arra, hogy növelje együttműködését Oroszországgal. A görög kormányfő kijelentette, hogy Görögország Európa egyik legnagyobb energiaelosztó központjává válhat.

A görög kormányfő moszkvai programja a II. világháborús emlékmű megkoszorúzásával kezdődött. Alekszisz Ciprasz ezután Vlagyimir Putyinnal tárgyal, elsősorban a gazdasági együttműködés, az energiapolitikai és kétoldalú befektetések lesznek a fő témák. A baloldali kormányfő azt már korábban leszögezte, nem segélyért megy az orosz elnökhöz, országa pénzügyi gondjait az Európai Unión belül szeretné megoldani.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...