2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Array

Ciprasz: Görögország növelné együttműködését Oroszországgal

Kétnapos hivatalos látogatásra Moszkvába érkezett Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, ahol kétoldalú tárgyalásokat folytat Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Athén hivatalosan nem kért pénzügyi segítséget Moszkvától, hogy kifizesse adósságait – mondta az orosz elnök a görög kormányfővel folytatott tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón. Oroszország nem nyújt közvetlen segítséget Görögországnak 316 milliárd eurós adósságának rendezésére, de Moszkva segíthet az állami vállalatok privatizálásával, beruházásokkal, mint a Török Áramlat. A két vezető gazdasági együttműködési akciótervet írt alá 2015-2016-ra.

Putyin kiemelte, hogy nagyobb figyelmet fordítanak a beruházásokra és tárgyaltak az együttműködésről az energiaszektorban is. Az orosz elnök elmondta, hogy a megbeszéléseket folytattak arról, hogy Görögország a Török Áramlaton keresztül kapjon orosz gázt.

A tárgyaláson szóba került az együttműködés a turizmus területén, de beszéltek az orosz-EU kapcsolatokról is.

Putyin azt is kijelentette: Oroszország megérti, hogy Görögországra ráerőltették, szavazza meg az Oroszország elleni (uniós) szankciókat. Ciprasz pedig azt mondta: Görögország megérti az e szankciókra adott orosz válaszlépéseket.

Alekszisz Ciprasz miniszerelnök a Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy Görögország egy szuverén állam és minden lehetőséget kihasználnak arra, hogy növelje együttműködését Oroszországgal. A görög kormányfő kijelentette, hogy Görögország Európa egyik legnagyobb energiaelosztó központjává válhat.

A görög kormányfő moszkvai programja a II. világháborús emlékmű megkoszorúzásával kezdődött. Alekszisz Ciprasz ezután Vlagyimir Putyinnal tárgyal, elsősorban a gazdasági együttműködés, az energiapolitikai és kétoldalú befektetések lesznek a fő témák. A baloldali kormányfő azt már korábban leszögezte, nem segélyért megy az orosz elnökhöz, országa pénzügyi gondjait az Európai Unión belül szeretné megoldani.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó