2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

A Fehér Ház szerint az USA “soha” nem fog beleegyezni egyes orosz javaslatokba

Az Egyesült Államok még nem adott hivatalos választ a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokra, de néhányba “soha” nem egyezne bele – közölte csütörtökön újságírókkal a Fehér Ház.

Joe Biden elnök kormányának egyik magas rangú tisztviselője azonban egy háttérbeszélgetésen elárulta, hogy más témákról esetleg egy valamikor januárban tartandó találkozón tárgyalhatnak.

Washington már a téli ünnepek után kész tárgyalni Moszkvával, de még nem határoztak meg konkrét időpontot vagy helyszínt a találkozóra – tették hozzá.

Ugyanez a tisztviselő azt mondta, hogy a Biden csapata “még nem válaszolt érdemben” Oroszország biztonsági javaslataira, de ezt a januári tárgyalások során szándékozik megtenni. Míg voltak olyan területek, amelyeket az Egyesült Államok “talán fel tudna tárni”, egyéb téma nem került szóba – mondta a tisztviselő.

Múlt héten Oroszország nyilvánosságra hozta két olyan biztonsági szerződés tervezetét, amelyhez az Egyesült Államok és a NATO kötelezettségvállalását kéri. Moszkva követelései között szerepelnek jogilag kötelező érvényű garanciák arra, hogy a NATO nem terjeszkedik további volt szovjet államokba, és nem telepít rakétákat és egyéb támadó fegyvereket Oroszország határai mentén.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28419″]

Az amerikai hírszerzés korábban arra célozgatott, hogy Oroszország januárban “inváziót” tervez Ukrajna ellen, amit Moszkva többször cáfolt és “álhírnek” minősített.

A Fehér Ház meg nem nevezett tisztségviselője csütörtökön azt mondta, hogy “nem az az érzésünk, hogy ezen a ponton döntés született volna”, amit korábban Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan mondott az orosz invázióról.

Amennyiben orosz “invázióra” kerülne sor, az Egyesült Államok “komoly” szankciókat vetne ki – hangzott el a fenyegetőzés. A Fehér Ház csütörtökön közölte, hogy az Egyesült Államok “partnerei és szövetségesei” saját intézkedésekre készülnek.

Moszkva fenntartja, hogy a két kelet-ukrajnai régióban, Donyeckben és Luganszkban zajló konfliktus Ukrajna belügye.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt héten több nyugati vezetővel folytatott megbeszéléseken azzal vádolta Kijevet, hogy nem tartja magát a minszki megállapodásban vállalt kötelezettségeihez, amely 2015-ben fegyverszünetet eredményezett a térségben.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28446″]

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó