2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Cameron: hírszerzési értesülések alapján állították le az egyiptomi Sarm-es-Sejkbe irányuló légijáratokat

A brit kormány a rendelkezésére álló hírszerzési értesülések alapján döntött úgy, hogy leállítja az egyiptomi Sarm-es-Sejkbe irányuló légijáratokat – mondta csütörtökön David Cameron. A brit miniszterelnök csütörtök délután a Downing Streeten fogadta Abdel-Fattáh Esz-Szíszi egyiptomi elnököt, aki az Egyiptomban lezuhant orosz repülőgép katasztrófájától függetlenül, már korábban eltervezett látogatásra érkezett Londonba.

Közös sajtóértekezletükön Cameron kijelentette: egyelőre sem ő, sem a brit kormány szakértői nem lehetnek teljesen bizonyosak abban, hogy pokolgép robbanása okozta az orosz utasszállító szombati lezuhanását. Ha azonban a hírszerzési értesülések alapján valószínűbb az, hogy terrorcselekmény okozta a katasztrófát, mint az, hogy nem, akkor az a helyes eljárás, ahogy a brit kormány eljárt – fogalmazott a brit miniszterelnök.

Cameron szerint “egyre valószínűbbnek tűnik”, hogy robbanószerkezet detonációja miatt zuhant le az orosz repülőgép. Kijelentette ugyanakkor: biztos abban, hogy Egyiptommal szoros együttműködésben “idővel” sikerül megteremteni a Sarm-es-Sejk és Nagy-Britannia közötti menetrendszerű légiforgalom újraindításának feltételeit, annál is inkább, mivel az egyiptomi üdülőhelyet évente csaknem egymillió brit keresi fel. Abdel-Fattáh Esz-Szíszi a sajtótájékoztatón kijelentette: London már tíz hónappal ezelőtt kérte, hogy az egyiptomi hatóságok vizsgálják meg Sarm-es-Sejk repülőterének biztonsági helyzetét, és ezt meg is történt.

Az egyiptomi elnök hozzátette: Kairó megérti, hogy Nagy-Britannia aggódik állampolgárainak biztonsága miatt, és kész továbbra is együttműködni Londonnal ebben a kérdésben. Philip Hammond brit külügyminiszter előző éjjel jelentette be, hogy a brit kormány leállította a légiforgalmat Nagy-Britannia és Sarm-es-Sejk között, mivel információi szerint “jelentős a valószínűsége” annak, hogy robbanószerkezet semmisíthette meg az orosz repülőgépet.

A zömmel orosz turistákat szállító Airbus A321-es Sarm-es-Sejk repülőteréről szállt fel szombaton. Csütörtöki adatok szerint a térségben jelenleg 20 ezer brit tartózkodik. Csütörtökön 19 járat szállt volna fel Nagy-Britannia felé az egyiptomi üdülőközpont repülőteréről, de a brit kormány intézkedése nyomán egyik sem indult el. Hammond külügyminiszter csütörtökön a BBC-nek kijelentette: reményei – és a légitársaságok reményei szerint is – pénteken indulhatnak a briteket hazaszállító járatok.

Arra a kérdésre, hogy az orosz repülőgép lezuhanását az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport által elkövetett esetleges merénylet is okozhatta-e, Hammond úgy fogalmazott, hogy “ez is a lehetőségek között van”. A brit védelmi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy “kis létszámú brit katonai kontingenst” vezényelt Sarm-es-Sejkbe. A kontingens feladata az, hogy segítsen az üdülőhelyen tartózkodó brit konzuli személyzetnek “logisztikai és biztonsági” ügyekben.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...