2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Business Insider: megkérdőjeleződött az amerikai rakéták hatékonysága Ukrajnában

A Business Insider szerdán megjelent cikke szerint egy új típusú rakéta, amelyet Ukrajna most Oroszország ellen használ, miután néhány lövedéket az Egyesült Államok biztosított, nem valószínű, hogy megváltoztatja a harc menetét.

Ukrajna AGM-88 HARM rakétákat kapott a legutóbbi washingtoni fegyverszállítás részeként.

Colin Kahl amerikai védelmi miniszterhelyettes egy augusztus 8-i tájékoztató során megerősítette az elektromos kisugárzással működő légvédelmi radarrendszerek ellen kifejlesztett rakéták szállítását.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter egy múlt heti interjúban említette, hogy ilyen fegyvereket kapott az Egyesült Államoktól. Egyik tisztviselő sem azonosította a fegyverrendszert név szerint, de az ebben a hónapban Ukrajnában a földön talált törmelékek a jelentések szerint erre a konkrét típusra utalnak.

Az AGM-88 HARM-ot, amely az 1980-as évek közepe óta áll szolgálatban, úgy tervezték, hogy a földi radarrendszerek által kibocsátott erős sugárzást célozza meg. Ezeket a fegyvereket általában azért vetik be, hogy egy támadás előtt hatástalanítsák az ellenséges légvédelmet.

Az ukrajnai konfliktusban valószínűleg csak “korlátozott hatása lesz”, figyelembe véve a jellegét, mondta Michael Peck védelmi szakíró a cikkében.

Ukrajnának nincs olyan sok harci repülőgépe – mutatott rá -, így “az orosz légvédelmi radarok lekapcsolása nem feltétlenül fog több sikert jelenteni az ukrán repülőgépek számára”.

A rakétatípus sok szempontból “pszichológiai fegyver”, de Ukrajna potenciálisan bevetheti őket a tüzérségi elhárításra használt orosz radarok ellen – mondta Peck.

A konfliktusban eddig a tüzérségi harcok voltak a döntő tényezők, és Kijev többször panaszkodott arra, hogy az ellenfele teljes túlerőben van, miközben fokozott támogatást kért az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...