2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva
Array

Bulgária záros határidőn belül megadja a Déli Áramlat gázvezeték Fekete-tenger alatti szakaszának építéséhez szükséges engedélyeket

Bulgária záros határidőn belül megadja a Déli Áramlat gázvezeték Fekete-tenger alatti szakaszának építéséhez szükséges engedélyeket – áll a bolgár energiaügyi minisztérium pénteken ismertetett közleményében. 


Miután Temenuzska Petkova bolgár energiaügyi miniszter telefonon tárgyalt orosz kollégájával, Alekszandr Novakkal, azt mondta, hogy “a bolgár energiaszektor fejlesztése szempontjából Oroszország fontos partner. 
A Déli Áramlat nemcsak abból a szempontból fontos, hogy diverzifikálja a gázbeszerzést, de a vezeték építése élénkíti a gazdaságot, új munkahelyeket teremt”. 
A bolgár miniszter hangsúlyozta azonban, hogy csakis az Európai Unió törvényeit betartva valósulhat meg a Déli Áramlat. 

Az eredeti tervek szerint úgy volt, hogy a bolgár miniszter Moszkvába utazik, hogy tárgyaljon kollégájával a Déli Áramlatról. Az utazás elmaradását nem indokolták. 

A bolgár miniszter a telefonbeszélgetés során bulgáriai látogatásra hívta meg Alekszandr Novakot. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a csütörtöki brüsszeli EU-csúcson azt mondta, hogy “Bulgária megadja az összes engedélyt a Déli Áramlat építésének a megkezdéséhez, és folytatja az építkezés előkészítését”. 

A miniszterelnök rámutatott arra, hogy várja a Gazprom reagálását. “Amennyiben a Gazprom felhagy a tervvel annak ellenére, hogy Szófia megad minden engedélyt a megvalósításhoz, akkor ez az orosz fél bűne lesz, és nem a bolgároké” – tette hozzá Bojko Boriszov. Vlagyimir Putyin orosz elnök december elsején Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításától, és helyette Törökország felé vezető szállítási útvonalat építene ki. 

Az orosz államfő ezt akkor azzal indokolta, hogy Oroszország a jelenlegi körülmények között, az EU ellenkezése miatt, nem tudja megkezdeni az Ukrajna megkerülésével Dél- és Közép-Európába (ezen belül Magyarországra) orosz földgázt szállító Déli Áramlat tervének megvalósítását.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...