2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Bulgária külső nyomásra utasíthatott ki 70 orosz diplomatát – Oroszország EU-nagykövete

Bulgária már régóta nem folytat önálló politikát, és a 70 orosz diplomata kiutasításáról szóló döntése is külső erők nyomására született – jelentette ki pénteken Vlagyimir Csizsov, Oroszország EU-nagykövete.

“Úgy gondolom, hogy Bulgária független külpolitikájáról csak a távoli múltra való tekintettel lehet beszélni” – mondta a Rosszija-24 televíziós csatornának adott interjújában, kommentálva Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivőnő szavait, miszerint Bulgária külső erők nyomására hozta meg ezt a döntést.

Csizsov szerint Bulgária politikai függőségét jelzi az is, hogy támogatja a NATO lépéseit és megszavazza az oroszellenes szankciókat. Furcsának minősítette az orosz diplomaták kiutasításáról szóló döntést, és óva intett attól, hogy elhamarkodottan a Moszkva és Szófia közötti diplomáciai kapcsolatok megszakítására következtessenek.

A bolgár hatóságok kedden jelentették be döntésüket, hogy 70 orosz diplomatát és az orosz diplomáciai képviseletek technikai személyzetét nemkívánatos személynek nyilvánítják és kiutasítják őket az országból. Ezeknek az embereknek és családtagjaiknak, összesen 200 embernek július 3-ig el kell hagyniuk az országot. Ez azt jelenti, hogy a bulgáriai orosz nagykövetség és főkonzulátusok munkája gyakorlatilag leállt.

Csütörtökön Eleonora Mitrofanova Bulgária orosz nagykövete jegyzéket küldött a bolgár külügyminisztériumnak, amelyben követelte a döntés visszavonását, mivel az “példátlan, botrányos, teljesen megalapozatlan és provokatív jellegű, ami aláássa a két állam közötti kapcsolatok alapjait”. Pénteken közölte, hogy a bolgár külügyminisztérium figyelmen kívül hagyta a jegyzékét, és kilátásba helyezte, hogy az orosz kormány elé viszi a szófiai nagykövetség bezárásának ügyét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...