2022, szeptember 30.
16.7 C
Budapest
17.2 C
Moszkva

Budai Gyula: az első fél évben megoldódhat az orosz embargó kérdése

Az uniós tagállamok közül egyre többen gondolják azt, hogy értelmetlen az orosz embargó további fenntartása, ezért jó esély van arra, hogy már az idei első fél évben megoldódik a kérdés – mondta Budai Gyula miniszteri biztos kedden Gyulán, a Gyulahús Kft. üzemében tartott látogatáson. A Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, aki az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felel, kiemelte, hogy az embargó feloldásának EU-által rögzített alapfeltétele a minszki megállapodás betartása, amely véleménye szerint teljesül.

Hosszú ideje fegyverszünet van Ukrajnában, ez a feltétel lassan okafogyottá válik” – mondta. Kérdésre válaszolva kifejtette: helyesnek tartja azt a külgazdasági döntést, miszerint az orosz embargóval sújtott hazai cégek a Balkán, illetve Dél-Korea, Japán és Szingapúr felé kezdtek nyitni, “így sikerült ugyanis az orosz embargó által kiszorított termékeknek piacot találni”.

Budai Gyula az üzemlátogatást követően hangsúlyozta: sikeres volt az a kormányzati döntés, amely 2012-ben a gyulai, a pápai és a kaposvári húsüzem megmentését támogatta. A gyulai önkormányzat 2012-ben vette tulajdonba az akkor Gyulai Húskombinátot, amely 2013-ban még szerény, 30 millió forint körüli nyereséget produkált, de ezt 2014-ben 140 millióra növelte, 2015-ben pedig ötmilliárd forintos árbevétel mellett félmilliárd forintot meghaladó nyereséget ért el – idézte fel a miniszteri biztos.

Hozzátette: a gyár jelenleg 310 embernek ad munkát. Hangsúlyozta: a számok bizonyítják, hogy egy önkormányzat is tud jól működtetni egy üzemet, és hogy Magyarországon van jövője a húsiparnak. Közölte: márciusban a gyulai húsüzem részt vesz a tokiói élelmiszeripari kiállításon. A japán piac keresi az igényes, minőségi sertéshúsból készült termékeket és magát a húst is, így ez egy nagy lehetőség – fogalmazott.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: kitűnő üzleti befektetés volt a Gyulahús Kft. megalapítása, és az egykori húskombinát eszközeinek a megvásárlása az önkormányzat részéről. A beruházás megtérülése máris látszik, a vállalat által elért nyerség lassan kiegyenlíti a befektetés költségét – hegsúlyozta.

Közölte: a város jelenleg dolgozik egy közel egymillió sertés levágására és feldolgozására alkalmas új húsüzem és vágóhíd kialakításának tervein, amely akár ötszáz új munkahelyet teremethet, ám ezt csak akkor valósítanák meg, ha a kormány által megfogalmazott sertésstratégia (a sertésszám megduplázása a jelenlegi 3 milliós egyedszámról) sikeres.

Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetője elmondta, a céget 2014 augusztusa óta érinti az orosz embargó hatása, az Oroszországba irányuló kivitel a teljes exportértékesítésük 20 százalékát tette ki. Hozzátette: a kieső bevételeket a szlovák, a cseh és a brit piacokon tudták pótolni, és belföldön is 10 százalék felett tudtak bővülni tavaly.

A gyulai önkormányzat 2012 decemberében munkahelyteremtésre és munkahelyek megmentésére 1,8 milliárd forint támogatást kapott a kormánytól, majd 860 millió forintért teljes berendezésével együtt megvették a felszámolótól a gyárat, megvásárolták a termékek gyártásához szükséges jogokat, továbbá átvették a dolgozókat. Csaknem egymilliárd forintot pedig az így létrejövő, száz százalékosan önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. rendelkezésére bocsátottak jegyzett tőke formájában.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A részleges mozgósítás első katonái megérkeztek a Donbasszba

Oroszország részlegesen mozgósított első katonái megérkeztek a Donyecki Népköztársaság (DNR) különleges műveleti övezetébe - írja a RIA Novosztyi. Megérkeztek a Donyecki Népköztársaságba a részleges mozgósítás...

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...