2023, március 29.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva

Brüsszelben tárgyal az orosz és az ukrán energiaügyi miniszter a gázszállításról

Európa téli gázellátásának biztosításáról tárgyal az orosz és az ukrán energiaügyi miniszter pénteken Brüsszelben, az Európai Bizottság közvetítésével.

A háromoldalú egyeztetésen Ihor Naszalik ukrán és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter, illetve Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke vesz részt.

Sajtóhírek szerint a tél beálltával Európában egyre többen aggodalmukat fejezik ki a gázszállításokban esetleg ismét kialakuló fennakadások miatt. Névtelenséget kérő uniós tisztségviselők ugyanakkor valószínűtlennek nevezték, hogy pénteken sikerül megállapodásra jutniuk a feleknek.

Ez az első energiaügyi tanácskozás Oroszország és Ukrajna között, amióta Kijev tavaly novemberben úgy döntött, hogy a továbbiakban nem vásárol földgázt a Gazprom orosz gázipari vállalattól.

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat azt közölte csütörtökön, hogy 13,2 milliárd köbméter gáztartalékkal rendelkezik és emellé napi 55 millió köbmétert vásárol a szomszédos uniós országoktól. “Ez elegendő a tél végéig” – mondta a vállalat vezetője.

Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát, annak egy jelentős része pedig az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba. Több EU-tagállam energiaellátása erősen vagy teljes egészében az orosz szállításoktól függ. A korábbi orosz-ukrán gázviták miatt 2006-ban és 2009-ben a tél kellős közepén voltak súlyos fennakadások az orosz gázszállításokban. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó