2022, május 25.
16.3 C
Budapest
2.3 C
Moszkva
Hiredetés

Brüsszelben tárgyal az orosz és az ukrán energiaügyi miniszter a gázszállításról

Európa téli gázellátásának biztosításáról tárgyal az orosz és az ukrán energiaügyi miniszter pénteken Brüsszelben, az Európai Bizottság közvetítésével.

A háromoldalú egyeztetésen Ihor Naszalik ukrán és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter, illetve Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke vesz részt.

Sajtóhírek szerint a tél beálltával Európában egyre többen aggodalmukat fejezik ki a gázszállításokban esetleg ismét kialakuló fennakadások miatt. Névtelenséget kérő uniós tisztségviselők ugyanakkor valószínűtlennek nevezték, hogy pénteken sikerül megállapodásra jutniuk a feleknek.

Ez az első energiaügyi tanácskozás Oroszország és Ukrajna között, amióta Kijev tavaly novemberben úgy döntött, hogy a továbbiakban nem vásárol földgázt a Gazprom orosz gázipari vállalattól.

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat azt közölte csütörtökön, hogy 13,2 milliárd köbméter gáztartalékkal rendelkezik és emellé napi 55 millió köbmétert vásárol a szomszédos uniós országoktól. “Ez elegendő a tél végéig” – mondta a vállalat vezetője.

Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát, annak egy jelentős része pedig az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba. Több EU-tagállam energiaellátása erősen vagy teljes egészében az orosz szállításoktól függ. A korábbi orosz-ukrán gázviták miatt 2006-ban és 2009-ben a tél kellős közepén voltak súlyos fennakadások az orosz gázszállításokban. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS