2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Brüsszelben kételkednek az Ukrajnának szánt egymillió lőszerszállítás végrehajthatóságában

Brüsszeli katonai körök megkérdőjelezték annak a tervnek a végrehajtását, amelynek értelmében az EU egymillió 155 mm-es lövedéket szállítana Ukrajnának – jelentette a Welt am Sonntag című német lap.

Az újság szerint az ügy azt a tervet érinti, amelynek értelmében 17 uniós tagállam és Norvégia együtt a következő 12 hónapban akarja átadni a lőszert Kijevnek. Ezen országok hadseregei a lőszert saját készleteikből küldenék el, és uniós pénzekből kapnának visszatérítést. Erre egymilliárd eurót különítettek el, és az EU további egymilliárd eurót tervez elkülöníteni az új lőszerek közös beszerzésére – áll a jelentésben.

De a hozzáértők “kételkednek abban, hogy a terv működni fog” – hangsúlyozta a lap.

“Brüsszeli katonai körökben azt mondják, hogy egymillió lövedéket aligha fognak összeszerelni. Legalábbis egy éven belül biztosan nem” – írja a lap.

A felek közötti tárgyalások nehézkesek, és kérdéses a “tekintély, a hiúság és a nemzeti érdek”.

A lap szerint egyes uniós országok az Európai Védelmi Ügynökségen (EDA) keresztül akarnak tüzérségi lövedékeket rendelni, míg mások ellenzik ezt. A legkényesebb kérdés azonban az, hogy a lövedékeket Európán kívülről lehetne beszerezni: Franciaország például, amely saját védelmi iparát részesítené előnyben, ellenzi az ilyen forgatókönyvet, míg Görögország és Ciprus attól tart, hogy a megrendelések török gyártókhoz kerülnének.

Moszkva még tavaly tavasszal küldött jegyzéket a NATO-országoknak a kijevi hatóságoknak történő fegyverszállítások miatt. Szergej Lavrov külügyminiszter azt mondta, hogy bármilyen katonai felszerelésszállítmány Ukrajnába az orosz hadsereg legitim célpontja lesz. Szerinte az Egyesült Államok és a NATO szövetség közvetlenül is részt vesz a konfliktusban – nemcsak fegyverek átadásával, hanem a személyzet kiképzésével is Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és más országokban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó