2023, március 23.
13.4 C
Budapest
8.1 C
Moszkva

Bojkottálja az olimpiát a vívólegenda, amíg nem versenyezhet országa zászlajával és himnuszával

Az orosz vívósztár, Szofia Vеlikaja kijelentette, hogy bojkottálni kívánja az olimpiai versenyeket, hacsak nem engedik, hogy hazája zászlaja és himnusza alatt versenyezzen – jelentette a TASZSZ hírügynökség.

A kétszeres olimpiai bajnok és többszörös világbajnoki címmel rendelkező Velikaja a vívás legismertebb nevei közé tartozik, de csalódottan reagált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azon ajánlásaira, hogy az ország ukrajnai katonai műveletének kezdete után az orosz sportolókkal szemben további korlátozásokat vezessenek be.

Ráadásul az orosz sportolók jogát, hogy saját zászlajuk és himnuszuk alatt versenyezzenek, már korábban is korlátozták.

A legutóbbi pekingi olimpián az orosz sportolók az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) zászlaja alatt versenyeztek.

Ami pedig Velikaját illeti, nem akar részt venni egy olyan sportintézményben, amelyet diszkriminatívnak tart.

Mindenkinek egyenlő feltételekkel kell indulnia – a saját zászlaja alatt és a saját himnuszával” – idézi Velikaja szavait a hírügynökség.

“Most az olimpiai mozgalom egy nagy kérdés. Amíg nem teremtenek egyenlő feltételeket, addig nem megyek el az olimpiára”.

A 36 éves Velikaya volt a zászlóvivő a legutóbbi tokiói olimpiai megnyitó ünnepségen, a küldöttség élén egy fehér zászlót vitt, amelyen az Orosz Olimpiai Bizottság logója díszelgett. A csapatversenyben aranyérmet, valamint egyéni ezüstérmet nyert.

2016-ban olimpiai csapataranyérmét a doppingeltiltásban részesült orosz sportolóknak ajánlotta. A brazíliai játékokon egy ezüstérmet is begyűjtött a 2012-es londoni érem mellé.

Nem sokkal később, 2016 novemberében beválasztották az Orosz Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó