2022, május 17.
18.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva
Hiredetés

Bojkottálja az olimpiát a vívólegenda, amíg nem versenyezhet országa zászlajával és himnuszával

Az orosz vívósztár, Szofia Vеlikaja kijelentette, hogy bojkottálni kívánja az olimpiai versenyeket, hacsak nem engedik, hogy hazája zászlaja és himnusza alatt versenyezzen – jelentette a TASZSZ hírügynökség.

A kétszeres olimpiai bajnok és többszörös világbajnoki címmel rendelkező Velikaja a vívás legismertebb nevei közé tartozik, de csalódottan reagált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azon ajánlásaira, hogy az ország ukrajnai katonai műveletének kezdete után az orosz sportolókkal szemben további korlátozásokat vezessenek be.

Ráadásul az orosz sportolók jogát, hogy saját zászlajuk és himnuszuk alatt versenyezzenek, már korábban is korlátozták.

A legutóbbi pekingi olimpián az orosz sportolók az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) zászlaja alatt versenyeztek.

Ami pedig Velikaját illeti, nem akar részt venni egy olyan sportintézményben, amelyet diszkriminatívnak tart.

Mindenkinek egyenlő feltételekkel kell indulnia – a saját zászlaja alatt és a saját himnuszával” – idézi Velikaja szavait a hírügynökség.

“Most az olimpiai mozgalom egy nagy kérdés. Amíg nem teremtenek egyenlő feltételeket, addig nem megyek el az olimpiára”.

A 36 éves Velikaya volt a zászlóvivő a legutóbbi tokiói olimpiai megnyitó ünnepségen, a küldöttség élén egy fehér zászlót vitt, amelyen az Orosz Olimpiai Bizottság logója díszelgett. A csapatversenyben aranyérmet, valamint egyéni ezüstérmet nyert.

2016-ban olimpiai csapataranyérmét a doppingeltiltásban részesült orosz sportolóknak ajánlotta. A brazíliai játékokon egy ezüstérmet is begyűjtött a 2012-es londoni érem mellé.

Nem sokkal később, 2016 novemberében beválasztották az Orosz Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS