2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva
Array

Bloomberg: Kínánál is jobb befektetésnek ígérkezik az oroszországi tőzsde

Kínánál és a többi BRICS-tagországnál is jobb befektetésnek ígérkezik az oroszországi tőzsde a Bloomberg hírügynökség cikke szerint. Annak ellenére is, hogy az olajárak csökkenése és a rubel árfolyamvesztése nem sok jót ígért még tavaly a 456 milliárd dollár tőkeértékű moszkvai tőzsdének, az idei első hét hónapban már fordult a kocka: az olaj ára valamelyest magához tért és ez növelte az orosz részvények vonzerejét, a kínai tőzsde pedig négyezer milliárd dollár tőkeérték veszteségen esett át. Számos alapkezelő, a GAM U.K. Ltd.-től kezdve a Prosperity Capital Managementig azon a véleményen van, hogy a politikai kockázatok csökkenésével párhuzamosan az orosz értékpapírok kínálják a legjobb befektetést a feltörekvő kategóriában.

“Befektetési modelljeink Oroszországot hozzák ki az élen” – mondta Tim Love, a 130 milliárd dollár eszközt kezelő londoni GAM befektetési alapkezelő szakembere. Az orosz piac hatalmas kitörési potenciállal rendelkezik – mutatott rá, megjegyezve, hogy nem könnyű jól megítélni a helyzetet a jelenlegi politikai helyzetben, de “az elkövetkező két-három hónapban én már szívesen beszállnék” – fogalmazott.

Az orosz piac Micex indexe az idén 18 százalékkal emelkedett és így 5 százalékponttal marad el a sanghaji Composite indextől. A moszkvai piac volatilitása viszont rekordalacsony szintre csökkent, szemben a kínai árfolyamok szélsőséges ingadozásával. Az oroszországi befektetések kockázattal kalkulált hozama így meghaladja nem csak a kínai, de a BRICS-tagokét, vagyis a két ország mellett még a brazil, az indiai és a dél-afrikai befektetésekét is. “Az orosz piac volatilitása a forgalom és a befektetők számának drámai mértékű visszaesése miatt csökkent” – figyelmeztetett viszont Anastasia Levashova, a 350 millió dollár vagyont kezelő Blackfriars Asset Management Ltd. befektetési szakértője.

Az orosz részvények várható nyereséghez viszonyított árfolyama alig fele a BRICS-országokban átlagosnak. Miközben a moszkvai Micex értéke 5,9-szerese az index tagvállalatai várható nyereségének, a “legolcsóbb” BRICS-részvény, a brazil Ibovespa árazása is 12,5, a kínai, indiai és dél-afrikai papírok pedig jóval 15 felett állnak. Tim Love egy összepréselt rugóhoz hasonlította az orosz piacot: “az alacsony árazáshoz folyamatosan nyomás alatt kell tartani” – mondta.

“A piac nem ott van, ahol lennie kellene” – mutatott rá. Véleményét Mattias Westman, a kétmilliárd dollár értéken oroszországi és szovjet utódállamok beli befektetéseket kezelő londoni Prosperity Capital Management alapítója is osztja. “Az orosz részvények alapvetően alulértékeltek” – mondta. “Van bőven tere a javulásnak.” Az orosz gazdasági növekedés az idén lesz első alkalommal negatív 2009 óta, de jövőre már 0,5 százalékkal növekedhet a Bloomberg felmérése szerint. Az európai szankciókat pedig várhatóan jövőre már enyhíteni fogják, mivel – Westman szerint – “nem lesz könnyű mindenkit meggyőzni a hosszabbításról”.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...