2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Bloomberg: az EU nem tudott megállapodni az ársapkáról

Az EU tartózkodni fog attól, hogy azonnal árkorlátozást vezessen be a földgázra – jelentette kedden a Bloomberg az Európai Bizottság javaslattervezetére hivatkozva.

A hírportál szerint a javaslat olyan intézkedéseket sorol fel, amelyek célja a régió ingatag energiapiacának enyhítése és az energiaválság kezelése.

“Itt a pillanat, hogy cselekedjünk, erre a télre és azon túl is… A jelenlegi helyzet gazdasági és társadalmi nehézségeket okoz, súlyos terhet róva a polgárokra és a gazdaságra. Az emelkedő energiaköltségek a polgárok vásárlóerejének csökkenéséhez és a vállalatok versenyképességének csökkenéséhez vezetnek” – áll a tervezetben, amelyet a Bloomberg idéz.

A csomag a hírek szerint módot kínál majd az uniós országoknak arra, hogy a magas energiaköltségek vállalatokra és háztartásokra gyakorolt hatását állami támogatással kezeljék, akár 40 milliárd euró értékben a blokk kohéziós alapjából.

A tagállamoknak egy közös beszerzési platformot is felajánlanak, amely összehangolná a gáztartalékok feltöltését. Az államoknak közösen kellene annyi gázt vásárolniuk, hogy tárolóik legalább 15%-át feltöltsék, az energetikai cégek pedig európai konzorciumot hozhatnának létre a hosszú távú szerződésekről szóló tárgyalásokhoz.

A tervezet azt is javasolja, hogy a holland TTF kereskedelmi központban lebonyolított tranzakciókat árkorlátozással szabályozzák, de csak “végső esetben” és a nemzeti kormányok engedélyével.

A gázár-ingadozás megfékezését célzó másik eszköz az lenne, hogy a kereskedési központok számára előírnák, hogy a villamos energia és a gáz esetében “ideiglenes napon belüli volatilitás-kezelési mechanizmust” indítsanak.

A javaslattervezetet a hírek szerint az uniós vezetők október 20-21-i csúcstalálkozójukon vitatják meg, míg a konkrétumokat az energiaügyi miniszterek jövő heti luxembourgi találkozójukon fogják jóváhagyni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...