2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Bírálta a Pekinggel szembeni amerikai vádakat az orosz és a kínai elnök

Bírálta a Covid-19-járvánnyal kapcsolatos állítólagos kínai titkolózásra vonatkozó amerikai vádakat Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök kettejük csütörtöki telefonbeszélgetése során.

A Kreml sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Putyin nagyra értékelte Kínának a járvánnyal szembeni következetes és hatékony fellépését, amely lehetővé tette az országon belüli járványhelyzet stabilizálását.

Egyúttal kontraproduktívnak nevezte a Peking elmarasztalására irányuló kísérleteket, amelyek szerint Kína nem tájékoztatta időben a veszélyes fertőzés megjelenéséről nemzetközi közösséget. A két vezető kifejezte meggyőződését, hogy a két ország szoros együttműködésben felül tud kerekedni a világjárvánnyal kapcsolatos kihívásokon.

A Kínai Központi Televíziónak (CCTV) a TASZSZ hírügynökség által ismertetett híradása szerint Hszi azt hangoztatta, hogy Moszkva és Peking ellen kell álljon a világjárvány átpolitizálásának és a megbélyegzésnek, ami szerinte nem válik a nemzetközi közösség javára. A kínai elnök szerint Oroszországnak és Kínának össze kell fognia “és közösen kell megvédelmeznie a globális egészségügyi rendszert”.

Hszi kifejezte meggyőződését, hogy Putyin személyes irányítása alatt Oroszország nagyon rövid idő alatt le tudja lassítani a járvány terjedésének ütemét, valamint szavatolni tudja a nemzet biztonságát és egészségét, s helyre tudja állítania társadalmi-gazdasági fejlődést. A kínai elnök további “szilárd támogatást” ígért Moszkva járványellenes küzdelméhez, egyebek között az orvosi eszközök beszerzésében. Kitért arra is, hogy az orosz fővárosban kínai egészségügyi szakemberek folytatnak tapasztalatcserét orosz kollégáikkal.

Egyúttal kifejezte meggyőződését, hogy a két ország stratégiai együttműködését és barátságát megerősíti a járvány elleni harc, valamint hogy Oroszország továbbra is szavatolni fogja a normális munkát és életet a területén élő kínai állampolgárok számára.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán azt hangoztatta, hogy Kínának “felelősségteljes” magatartást kell tanúsítania, és meg kell osztania az összes információt az új típusú koronavírus járványának eredetéről. Utalt rá, hogy feltételezések szerint a vírus a vuhani virológiai intézetből indulhatott ki. Korábban Donald Trump elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államok vizsgálatot folytat a helyzet kialakulásával kapcsolatban.

Hasonló gyanút a brit kormány részéről is megfogalmaztak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...