2022, augusztus 15.
33.6 C
Budapest
28.1 C
Moszkva

Biden több ezer katonát telepíthet a Baltikumba és Kelet-Európába – New York Times

Joe Biden amerikai elnök “több ezer” amerikai katona bevetését tervezi a balti államokban és Kelet-Európában – jelentette a New York Times napilap meg nem nevezett amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva.

“Biden elnök azt tervezi, hogy több ezer amerikai katonát, valamint hadihajókat és repülőgépeket telepít a NATO-szövetségesekhez a Baltikumban és Kelet-Európában, ami a kormányzat tisztviselői szerint az amerikai katonai szerepvállalás kiterjesztése lenne az ukrajnai orosz betöréstől való növekvő félelmek közepette” – jelentette a napilap.

A The New York Timesnak névtelenül nyilatkozó forrás szerint “szombaton a marylandi Camp Davidben, az elnöki rezidencián tartott megbeszélésen a Pentagon magas rangú tisztviselői több olyan lehetőséget is felvázoltak Biden elnöknek, amelyek az amerikai katonai “eszközöket” sokkal közelebb tolnák Putyin küszöbéhez… Az opciók között szerepel 1000-5000 katona telepítése a kelet-európai országokba, azzal a lehetőséggel, hogy a helyzet romlása esetén ez a szám megtízszereződhet”.

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségének sajtószolgálata január 22-én arról számolt be, hogy több mint 90 tonnás fegyverszállítmány, köztük lőszerek érkeztek Ukrajnába. A nagykövetség megjegyezte, hogy az Egyesült Államok 2014 óta több mint 650 millió dollár értékű katonai segélyt nyújtott Ukrajnának.

Múlt csütörtökön Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter megerősítette a nyugati média azon információit, hogy Kijev 200 millió dollár értékű katonai segélyt kap Washingtonból. Megjegyezte, hogy az ország tavaly összesen 650 millió dollárt kapott ilyen célokra az Egyesült Államoktól.

A nyugati és ukrán médiaorgánumok hetek óta azzal riogatnak, hogy Oroszország agressziót tervez Ukrajna ellen. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő korábban “üresnek és alaptalannak” minősítette az ilyen kijelentéseket. Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország senkire sem jelent fenyegetést. Azt is elmondta, hogy a kérdésben tett megjegyzések igazolására provokációkat lehet elkövetni, és figyelmeztetett, hogy a délkelet-ukrajnai válság rendezésére irányuló erőszakos kísérletek a legsúlyosabb következményekkel járnának.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...

Az orosz erők megölték Ukrajna legjobb vadászpilótáját – közölte egykori iskolája

Meghalt az ukrán légierő egy, a hadsereg által legjobb vadászpilótaként jellemzett kapitánya, aki hazája védelme közben halt meg - közölte gyászjelentésében gyermekkori iskolája. Halálának...

Vologyin: Ukrajna csődben van

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit - írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma...