2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Az USA után a britek is evakuálják diplomatáikat Ukrajnából

Nagy-Britannia elrendelte a diplomáciai személyzet evakuálását a kijevi nagykövetségéről “válaszként a Moszkvából érkező növekvő fenyegetésre”.

A Brit Külügy- és Fejlesztési Minisztérium (FCDO) honlapján közzétett közleményből kiderült, hogy London úgy döntött, “ideiglenesen” kivonja Kijevből a diplomáciai személyzet és családtagjaik egy részét, megjegyezve, hogy a nagykövetség nyitva marad, és továbbra is segítséget nyújt az Ukrajnában élő brit állampolgároknak.

Az Ukrajnában tartózkodó brit útlevéllel rendelkező személyeket felszólították, hogy regisztráltassák magukat.

A brit bejelentés az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének hasonló lépését követi, akik vasárnap késő este közölték, hogy “óvatosságból, az ország destabilizálására és az ukrán állampolgárok biztonságának aláásására irányuló folyamatos orosz erőfeszítések miatt” úgy döntött, hogy engedélyezi az Ukrajnában tartózkodó munkatársainak távozását.

A nagykövetségek azután kérték az evakuációt, hogy Ukrajnába szombatra megérkezett 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély idei első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag, amely a boriszpili nemzetközi repülőtérre érkezett meg.

Az evakuálásokra akkor került sor, amikor az Ukrajna és Oroszország közötti feszültség rendkívül magas, és Moszkvát azzal vádolják, hogy több mint 100 ezer katonát állomásoztat a határ közelében egy invázióra készülve.

A Kreml többször is tagadta, hogy bármilyen katonai behatolásra vonatkozó terve lenne, és “alaptalannak és tévesnek” nevezte az ilyen vádakat. A múlt héten az amerikai külügyminisztérium azt közölte, hogy Oroszország “bármikor” támadhat.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29010″]

Nagy-Britannia döntése a diplomaták evakuálásáról mindössze két nappal azután született meg, hogy London nyilvánosságra hozta azokat a hírszerzési értesüléseket, amelyek szerint Moszkva oroszbarát vezetőt akar beiktatni Kijevben. Az FCDO által közzétett nyilatkozat azt sugallta, hogy Jevgenyij Murajev ukrán parlamenti képviselő a kiszemelt alternatívája Ukrajna jelenlegi elnökének, Volodimir Zelenszkijnek.

Murajev szerint ez a verzió “nem nagyon logikus”. Elmondta, hogy őt magát kitiltották Oroszországból.

Oleg Nyikolenko ukrán külügyminisztériumi szóvivő hétfő reggel a Twitteren azt írta, hogy Kijev “tiszteletben tartja a külföldi nemzetek azon jogát, hogy gondoskodjanak” diplomáciai képviseleteik biztonságáról, de a lépést “elhamarkodottnak” és “eltúlzott elővigyázatosságnak” nevezte. Ukrajna többször kijelentette, hogy csekély a kockázata egy orosz inváziónak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó