2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Biden óva intette Oroszországot a nukleáris opciótól Ukrajnában

Joe Biden amerikai elnök kemény következményekre figyelmeztette Oroszországot, ha nukleáris vagy vegyi fegyvereket vetne be Ukrajnában.

A CBS Newsnak adott interjúban, amelynek egy része pénteken került nyilvánosságra, Biden azt a kérdést kapta, mit mondana, ha megtudná, hogy Moszkva tömegpusztító fegyverek bevetését fontolgatja a Kijev által sikeresnek nevezett keleti ellentámadás ellensúlyozására.

“Ne tegye. Ne tegye. Ne tegye. Megváltoztatja a háború arculatát, mint semmi más a második világháború óta” – mondta.

Az elnök azonban nem volt hajlandó felvázolni, hogy mi lenne az Egyesült Államok válasza.

“Gondolja, hogy elmondanám, ha pontosan tudnám, mi lenne az? Természetesen nem fogom elmondani. Következményes lesz”.

Azt azonban elmondta, hogy amennyiben nukleáris vagy vegyi támadásra kerülne sor, Oroszország “jobban elszigetelődne a világban, mint valaha is volt”, és Amerika válasza attól függne, “milyen mértékben teszik ezt”.

Augusztus közepén Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter “abszurdnak” minősítette azokat az állításokat, amelyek szerint Moszkva esetleg atomfegyvereket vetne be Ukrajnában, mondván, hogy Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek ezt indokolnák.

Oroszország jelenlegi nukleáris doktrínája csak akkor engedi meg a használatukat, ha “az állam puszta léte kerül veszélybe”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...