2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-3.7 C
Moszkva

Berlusconi: Oroszországot nem fogják megingatni az USA szankciói

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök szerint a nyugati országok gazdasági szankciókkal próbálják Oroszországot arra kényszeríteni, hogy változtasson ukrajnai irányvonalán. A konfliktust diplomáciai úton kell megoldani – tette hozzá, felajánlva magát és Angela Merkel volt német kancellárt lehetséges közvetítőként.

Berlusconi, aki jelenleg az olasz szenátusi mandátumért indul, szerda este a Porta a Porta című televíziós műsorban tette ezt a javaslatot.

Az ukrajnai helyzetet tárgyalva azzal érvelt, hogy Oroszországot nem fogják megingatni az Egyesült Államok és szövetségesei szankciói.

A G7-ek közelmúltbeli kezdeményezése, amely az orosz olajra vonatkozó árplafon érvényesítésére irányult, szintén kudarcot fog vallani, mivel az orosz nyersolaj iránt nagy lesz a kereslet olyan országokban, mint Kína és India – tette hozzá.

Berlusconi sajnálkozott azon, hogy Oroszországot arra kényszerítik, hogy szövetségre lépjen Kínával, miközben az ő álma az, hogy Oroszország egy napon az EU tagja legyen.

A műsorvezető Bruno Vespa megkérdezte, hogy Berlusconi ki tudja-e használni személyes kapcsolatát Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A politikus szerint az ukrajnai ellenségeskedéseknek diplomáciai úton kell véget vetni, ezért végül valakinek közvetítenie kell Putyin orosz és Zelenszkij ukrán elnök között.

“Van olyan személy, aki ezt helyettem vagy velem együtt megtehetné. Ez Angela Merkel volt német kancellár” – mondta.

“Úgy érzem, Merkellel együtt megpróbálhatnék közvetíteni és véget vetni az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusnak”.

Berlusconi 1994 és 2011 között négy cikluson át állt az olasz kormány élén, és többször találkozott Putyinnal. A két politikus baráti kapcsolatot alakított ki és személyes kapcsolatokat tartott fenn jóval Berlusconi miniszterelnöki megbízatásának lejárta után is.

A veterán politikus a jobbközép Forza Italia pártot vezeti. Augusztusban jelentette be, hogy indulni kíván a szenátusi választáson, miután a kormányválság a parlament feloszlatásához és a szeptember 25-re kitűzött előrehozott választásokhoz vezetett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...