2024, március 3.
11.5 C
Budapest
-2.7 C
Moszkva

Berlinben megy a hiszti, amiért a Gazprom csaknem teljesen leállította a gázszállításokat

Berlin elítélte az orosz Gazprom energiaipari óriásvállalat döntését, amely technikai nehézségek miatt csaknem teljesen leállította az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő gázszállítást, Robert Habeck gazdasági miniszter szerint a lépés politikai indíttatású volt.

“Az a benyomásom, hogy ami tegnap történt, az politikai döntés, és nem olyan döntés, amely technikai szempontból indokolható” – mondta Habeck szerdán újságíróknak.

A Gazprom közölte, hogy napi 67 millió köbméterrel, mintegy 100 millió köbméterre csökkenti az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő gázszállítás kapacitását. A vállalat kifejtette, hogy kénytelen volt csökkenteni a szállításokat egy Siemens típusú gázkompresszoregységben keletkezett műszaki hiba miatt, amelynek javítása a nyugati szankciók fogja. Az Északi Áramlat gázvezeték kijavított gázszivattyúzó egységeit ugyanis nem lehet visszaszállítani egy kanadai gyárból az ország Oroszország elleni szankciói miatt.

“A nagyjavítás előtti idő lejárta miatt (a Rosztyehnadzor, az orosz felügyeleti hatóság utasításainak megfelelően és az egység műszaki állapotát figyelembe véve) a Gazprom leállítja egy másik Siemens gázkompresszoregység működését a Portovaja kompresszorállomáson” – áll az energetikai cég közleményében.

Habeck azonban kétségbe vonta ezt az értékelést, és kételyeinek adott hangot, hogy egyetlen egység leállítása valóban az áramlás mintegy 40 százalékát érintheti-e. A miniszter azt is elmondta, hogy a csővezetéken végzett karbantartási munkálatokat, amelyek “releváns” hatással lettek volna az áramlásra, a Siemens csak idén ősszel végezte volna el.

Habeck azt is hangsúlyozta, hogy az említett karbantartási munkálatok nem tartoznak az Oroszországgal szembeni szankciók hatálya alá, és elárulta, hogy személyesen egyeztetett az Európai Bizottsággal ebben a kérdésben. Berlin tárgyalásokat folytat Ottawával arról is, hogy a Kanadában rekedt gázkompresszoregységek a szankciók hatálya alá tartoznak-e vagy sem – mondta Habeck.

A Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat az oroszországi Portovaja kompresszorállomást köti össze az északkelet-németországi Greifswaldban lévő éllomással. Az európai piacra évente mintegy 55 milliárd köbméter gáz érkezik a vezetéken keresztül.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zelenszkij: a Nyugat politikai játszmái hátráltatják az Ukrajnának nyújtott segélyeket

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta országa nyugati támogatóit, amiért késlekednek a Kijev háborús erőfeszítéseit segítő pénzeszközök kiutalásával. A 60 milliárd dolláros amerikai katonai segélytörvény, amely...

Szijjártó: mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért

Mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szijjártó...

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...
spot_img

Videó