2023, március 22.
7.8 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Berlinben megy a hiszti, amiért a Gazprom csaknem teljesen leállította a gázszállításokat

Berlin elítélte az orosz Gazprom energiaipari óriásvállalat döntését, amely technikai nehézségek miatt csaknem teljesen leállította az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő gázszállítást, Robert Habeck gazdasági miniszter szerint a lépés politikai indíttatású volt.

“Az a benyomásom, hogy ami tegnap történt, az politikai döntés, és nem olyan döntés, amely technikai szempontból indokolható” – mondta Habeck szerdán újságíróknak.

A Gazprom közölte, hogy napi 67 millió köbméterrel, mintegy 100 millió köbméterre csökkenti az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő gázszállítás kapacitását. A vállalat kifejtette, hogy kénytelen volt csökkenteni a szállításokat egy Siemens típusú gázkompresszoregységben keletkezett műszaki hiba miatt, amelynek javítása a nyugati szankciók fogja. Az Északi Áramlat gázvezeték kijavított gázszivattyúzó egységeit ugyanis nem lehet visszaszállítani egy kanadai gyárból az ország Oroszország elleni szankciói miatt.

“A nagyjavítás előtti idő lejárta miatt (a Rosztyehnadzor, az orosz felügyeleti hatóság utasításainak megfelelően és az egység műszaki állapotát figyelembe véve) a Gazprom leállítja egy másik Siemens gázkompresszoregység működését a Portovaja kompresszorállomáson” – áll az energetikai cég közleményében.

Habeck azonban kétségbe vonta ezt az értékelést, és kételyeinek adott hangot, hogy egyetlen egység leállítása valóban az áramlás mintegy 40 százalékát érintheti-e. A miniszter azt is elmondta, hogy a csővezetéken végzett karbantartási munkálatokat, amelyek “releváns” hatással lettek volna az áramlásra, a Siemens csak idén ősszel végezte volna el.

Habeck azt is hangsúlyozta, hogy az említett karbantartási munkálatok nem tartoznak az Oroszországgal szembeni szankciók hatálya alá, és elárulta, hogy személyesen egyeztetett az Európai Bizottsággal ebben a kérdésben. Berlin tárgyalásokat folytat Ottawával arról is, hogy a Kanadában rekedt gázkompresszoregységek a szankciók hatálya alá tartoznak-e vagy sem – mondta Habeck.

A Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat az oroszországi Portovaja kompresszorállomást köti össze az északkelet-németországi Greifswaldban lévő éllomással. Az európai piacra évente mintegy 55 milliárd köbméter gáz érkezik a vezetéken keresztül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó