2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Berlin Oroszországot okolja a kollektív Nyugat afrikai kudarcaiért

Berlin ismételten aggodalmát fejezte ki Oroszország növekvő afrikai befolyása miatt. A német védelmi miniszter szerdán azt állította, hogy a Nyugat geopolitikai fordulat előtt áll a térségben, különösen a Száhel-övezetben.

“Úgy tűnik, hogy az orosz narratívák és ajánlatok egyre nagyobb teret nyernek itt, a nyugati közösség pedig veszít. A Száhel pedig éppen ezért stratégiai szempontból fontos, és az is marad, különösen az orosz jelenlét miatt a térségben” – mondta Boris Pistorius.

A miniszter a megjegyzéseket a parlamentben tette a német csapatok Nigerbe történő telepítéséről szóló vita során, amely az Európai Unió katonai missziójának részeként a szomszédos Maliból kiinduló erőszak átterjedésének kockázatát hivatott csökkenteni.

Emmanuel Macron francia elnök korábban azzal vádolta Moszkvát, hogy “ragadozó projektet” folytat Afrikában, különösen Burkina Fasóban és Maliban, ahol Párizs katonai kudarcokat szenvedett. A nyugati nemzetek ilyen álláspontja “neokoloniális megközelítést” mutat Alekszej Szaltykovnak, az elefántcsontparti és burkina fasói orosz nagykövetnek a megjegyzései szerint.

Paul Kagame ruandai elnök ugyanakkor arra szólította fel a nyugati hatalmakat, hogy ne keverjék bele Afrikát politikai ügyeikbe, miközben hangsúlyozta, hogy Oroszországnak, mint minden más országnak, jogában áll bárhol jelen lenni a kontinensen.

“Akik Afrikába jönnek… hallani, hogy ezek az emberek panaszkodnak Kínára, aztán Oroszországra, de mi van velük? Milyen joguk van ahhoz, hogy Afrikában legyenek, ami másoknak nincs?” mondta Kagame szombaton benini látogatása során.

Szerinte az afrikai országoknak “csak össze kell fogniuk, hogy meghatározzák, mire van szükségünk a partnerség szempontjából, és ki kínálja azt, amire szükségünk van, és hagyjuk rájuk a saját, más problémáikat”.

Az afrikai vezetők egyre inkább támogatják Oroszország jelenlétét a kontinensen, Dél-Afrika, Dzsibuti és Mali a közelmúltban megerősítette katonai kapcsolatait Moszkvával.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is kifejezte Moszkva elkötelezettségét, hogy “folytatja a teljes körű stratégiai partnerség kiépítését” Afrikával. Arról is tájékoztatott, hogy tervei között szerepel a rászoruló afrikai országok gabonaszállításának folytatása abban az esetben, ha Moszkva kilép az Ukrajnával kötött, az ország fekete-tengeri kikötőiből történő export engedélyezéséről szóló, mérföldkőnek számító megállapodásból.

“Szeretném hangsúlyozni, hogy országunk mindig is prioritást adott és ad majd az afrikai államokkal történő együttműködésnek” – mondta Putyin egy televíziós beszédében egy orosz-afrikai kapcsolatokról szóló márciusi konferencián.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó