2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

Belarusz még májusban hivatalosan jelezte csatlakozási szándékát a BRICS-csoporthoz

Belarusz még májusban küldött tagsági kérelmet a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport vezetőinek – közölte a belarusz külügyminisztérium sajtószolgálata.

“2023 májusában Alekszandr Lukasenko belarusz elnök hivatalos kéréseket küldött a BRICS-tagállamok vezetőinek országunknak a csoporthoz történő csatlakozásáról. Ez a lépés abszolút logikus lépés volt a hagyományos partnerekkel és baráti országokkal való többoldalú együttműködés kiszélesítésére vonatkozó belarusz elképzelés gyakorlatba ültetésével összhangban” – áll a közleményben.

A minisztérium szerint mostanra több mint 25 ország jelentkezett a csatlakozásra BRICS-hez, és ez a szám folyamatosan növekszik.

“Az objektív tényezőket figyelembe véve joggal mondhatjuk, hogy a BRICS globális jelentősége és súlya folyamatosan növekedni fog. Éppen ezért Belarusz nincs egyedül azzal az eltökélt szándékával, hogy tagságot szerezzen a szervezetben. Jelenleg a BRICS-en belül élénk tárgyalások folynak a tagság kritériumainak meghatározásáról, illetve a BRICS keretein belüli együttműködés más formáiról, mint például a BRICS Baráti és a BRICS Partnerországok” – tette hozzá a minisztérium.

“A külügyminiszterek várhatóan a 2023. augusztusi csúcstalálkozón nyújtják be javaslataikat a BRICS-vezetőknek megfontolásra. Számítunk a BRICS-szel való együttműködésünk további fokozatos fejlesztésére” – közölte a belarusz külügyminisztérium.

A belarusz külügyminisztérium sajtószolgálata július elején közölte, hogy az ország jegyzéket küldött Brazíliának, amelyben jelezte elhatározását, hogy BRICS-taggá válik.

Szergej Alejnyik belarusz külügyminiszter január végén azt mondta, hogy Moszkva kifejezte készségét, hogy támogatja Minszket, ha az csatlakozni akar a szervezethez.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó