2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Bécs: lehetetlen az új európai biztonsági architektúra Oroszország nélkül

Az európai országok nem “törölhetik el Oroszországot” és nem szakíthatják meg a párbeszédet Moszkvával az európai biztonsági architektúra megteremtéséről az ukrán konfliktus lezárása után – mondta Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter a Menendez Pelayo Nemzetközi Egyetem online közvetített rendezvényén.

“Nem törölhetjük el Oroszországot, nem állíthatjuk le a párbeszédet Oroszországgal” – mondta a diplomata.

“Ha ezt tesszük, akkor valószínűleg kizárjuk (a rendszerből) Közép-Ázsiát és a Dél-Kaukázust is” – tette hozzá Schallenberg.

Rámutatott arra is, hogy az ENSZ mellett továbbra is az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet az egyetlen platform, ahol a nyugati országok és Moszkva továbbra is eszmét cserélnek. “Erre a platformra a jövőben is szükségünk lesz” – jegyezte meg.

“Bármi történjék is, Oroszország földrajzilag a legnagyobb szomszédunk marad, továbbra is vezető marad a nukleáris robbanófejek számát tekintve. Oroszország továbbra is tagja marad az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Nem tárgyalhatunk az éghajlatváltozásról vagy bármilyen más kérdésről anélkül, hogy Oroszországot ne vonnánk be a vitába” – magyarázta Schallenberg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Németország nem ért egyet Ukrajna javaslatával az ENSZ BT reformjára

Németország nem ért egyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjára vonatkozó ukrán javaslatokkal, amelyek között szerepel Oroszország vétójogának megvonása - mondta Annalena Baerbock külügyminiszter. Volodimir Zelenszkij...

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...
spot_img

Videó