2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Array

Beadta lemondását Andrij Parubij, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) irányítója

A tegnapi nappal beadta Andrij Parubij, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) irányítója. Ezt maga közölte Facebook-oldalán. (újabban mindenki a Facebook-on közöl mindent – elképesztő – )

Petro Porosenko ukrán államelnök elfogadta Parubij leköszönését.

A Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács elöke nem indokolta meg a Facebook-os nyilatkozatában, hogy , hogy miért kíván távozni az államfő alá rendelt befolyásos, a Kelet-Ukrajnában folyó hadművelet koordinálásában központi szerepet játszó testület éléről. Ő arra hivatkozott, hogy szerinte háborús körülmények között “nem elfogadható” magyarázatának nyilvánossá tétele. Ugyanakkor azt hozzáfűzte hogy továbbra is segíteni kívánja a fronton harcoló ukrán katonákat, elsősorban az önkéntes zászlóaljakat (kik az önkéntesek – a Jobb Szektor-ból alakult Új Ukrán nemzeti Gárda – Артём – ). “Együtt legyőzzük az orosz agresszort. Dicsőség Ukrajnának!” – ezzel a végszóval zárta bejegyzését.

Közben Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt 24 órában az ukrán hadsereg hét katonája vesztette életét és 15 sebesült meg a kelet-ukrajnai hadműveletben.

Az ukránok tegnap 19 alkalommal bocsátkoztak tűzharcba az oroszpárti felkelőkkel Donyeck és Luhanszk megyékben, az orosz határhoz közeli, – felkelők – által ellenőrzött térségben lévő településeknél, köztük Gyakovénél, a Donyeck városától nem messze fekvő Illovajszknál és Peszkinél, valamint Luhanszk városának környékén.

Liszenko azt nyilatkozta, hogy orosz területről aknavetőkkel, Grad rakéta-sorozatvetőkkel, tarackágyúkkal és lőfegyverekkel lőttek át az orosz határ túloldaláról a rosztovi területről, a Luhanszk megyében állomásozó ukrán katonákra és határőrökre. Utóbbiak közül többen megsebesültek – mondta a szóvivő, de pontos számot nem közölt. Meg bizonyítékot sem tud felmutatni vélhetőleg.

A RNBO szóvivője közölte továbbá, hogy az oroszpárti felkelők  Oroszországból katonai járműveket és fegyvereket kapnak. Beszámolt arról is, hogy értesüléseik szerint az elmúlt napokban kilenc harckocsit, hét páncélozott járművet és két Ural teherautót hoztak át a határon Oroszországból Kelet-Ukrajnába. (A szavakon túl,  képeket elfelejtett ugyan mutatni erről, de nyilván bemondásra is mindent el lehet hinni manapság – Артём – )

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...
spot_img

Videó