2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Banglades jüanban fizeti ki Oroszországnak az új atomerőmű építését

Banglades és Oroszország megállapodott abban, hogy a Ruppur atomerőmű építéséhez szükséges hitel kifizetéséhez kínai jüant használnak – jelentette a Business Standard című bangladesi lap az ország pénzügyminisztériumának gazdasági kapcsolatokért felelős osztályára hivatkozva.

“Az új megállapodás értelmében Banglades bármely kínai bankon keresztül teljesítheti majd a fizetési elszámolásokat Oroszországgal, az orosz kedvezményezettek pedig a kínai határokon átnyúló bankközi fizetési rendszer (CIPS) segítségével kapják meg a kifizetéseket, amely a SWIFT alternatívájaként szolgál” – írta a lap.

Pontosítják, hogy Oroszország hiteltámogatást nyújt a bangladesi Ruppur atomerőmű építéséhez, a projektet a Roszatom állami vállalat által vezetett vállalkozó valósítja meg. Az atomerőmű költségét 12,65 milliárd dollárra becsülik, az építkezés 90 százalékát orosz hitelből finanszírozzák, amelynek törlesztési ideje 28 év.

A bangladesi központi bank 2022 szeptemberében már lehetővé tette a jüan-tranzakciókat azzal, hogy a bankok jüan-számlákat nyithatnak külföldi fiókjaikban.

“Ruppur egy atomerőmű, amely az orosz NPP-2006 projekt keretében épül. Az építésre kiválasztott helyszín a Padma folyó keleti partján található, 160 kilométerre a bangladesi fővárostól, Dakkától. A leendő erőmű alapkövét 2013 őszén tették le. Az erőmű két, egyenként 1200 MW teljesítményű, korszerű VVER-1200-as reaktorokkal felszerelt erőműblokkból áll majd, élettartama 60 év, amely további 20 évvel meghosszabbítható.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó