2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Banglades hivatalosan jelezte csatlakozási szándékát a BRICS-csoporthoz

Banglades lett a legújabb ország, amely jelezte szándékát a csatlakozásra a BRICS gazdasági csoporthoz: a hétfői jelentések szerint Dhaka hivatalos kérelmet küldött a tagságért. A kérdést várhatóan az augusztusban Dél-Afrikában tartandó BRICS-csúcstalálkozón vitatják meg.

A bangladesi kérelemről szóló híreket először a Dhaka Tribune című újság osztotta meg egy olyan forrásra hivatkozva, amely ismeri a Sheikh Hasina miniszterelnök és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök között múlt szerdán Genfben folytatott megbeszéléseket. A lap szerint Dhaka a találkozó során hivatalosan is kérte, hogy csatlakozhasson a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő blokkhoz.

AK Abdul Momen bangladesi külügyminiszter azóta megerősítette a lépést. Megjegyezte, hogy Dhaka, amelyet jelenleg a “BRICS barátjaként” ismernek el, már hivatalos levelet küldött a csoport jelenlegi elnökének, Dél-Afrikának.

Az elmúlt másfél évben a világ számos országa fokozott érdeklődést mutatott a BRICS-csoporthoz való csatlakozás iránt, miközben a Nyugat a nemzetközi pénzügyi rendszereket kihasználva széles körű gazdasági kampányt folytatott Oroszország ellen.

Oroszország külügyminiszter-helyettese, Szergej Rjabkov a múlt héten kijelentette, hogy jelenleg közel két tucat állam fontolgatja a blokkhoz csatlakozást. Olyan arab országok, mint Algéria, Egyiptom, Szaúd-Arábia, Irán és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Argentína, Mexikó, Bahrein, Indonézia és Nigéria is kifejezték érdeklődésüket a csoporttal való szorosabb kapcsolat iránt.

Közben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken azt mondta, hogy a BRICS-szövetség hatékonysága és tekintélye az oka annak, hogy ilyen sok ország érdeklődik a csatlakozás iránt.

Ez nem Oroszország folyamatban lévő politikájának a hatása, hanem egy olyan integrációs szövetség, mint a BRICS fejlődési kilátásainak a hatása” – mondta Peszkov.

Hangsúlyozta, hogy a csoport “olyan országok szövetsége, amelyeknek közös a szemlélete, amelynek célja a haszonra és kölcsönös tiszteletre épülő kapcsolatok fejlesztése, nem pedig egymás kioktatása arról, hogyan kell élni, kire kell támaszkodni és kit kell követni”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is kijelentette, hogy az új BRICS-tagok gazdagítanák a csoport többpólusú alapjait, de megjegyezte, hogy a kérések elfogadásáról a meglévő tagok konszenzusával kell dönteni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó