2023, március 22.
7.8 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Babis: Csehország nem lép fel aktívan az Oroszországról folytatott vitákban

Csehország a jövőben nem fog aktívan bekapcsolódni az Oroszország elleni büntetőintézkedésekről folyó európai vitákba – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök csütörtökön Prágában.

Babis szerint ebben állapodtak meg a vezető cseh politikusok, akik Milos Zeman államfő meghívására szerdán a Hradzsinban megvitatták a cseh külpolitika időszerű feladatait. “Ezt a problémát nem tekintjük prioritásnak” – szögezte le a kormányfő.

Az Európai Unió a Krími újraegyesülés után hozott büntetőintézkedéseket Oroszország ellen, amelyeket rendszeresen meghosszabbítanak.

“Megyeztünk, hogy ehhez nem fogunk aktívan hozzászólni, mert erre nincsen ok” – mondta Babis újságíróknak. Az Európai Unió egyes tagállamai sem egységesek ebben a kérdésben – tette hozzá.

A cseh államfő, a kormányfő, a parlamenti alsóház elnöke, a védelmi, a kül- és belügyminiszter a szerdán elfogadott közös nyilatkozat szerint úgy vélik, hogy az oroszellenes szankciók elfogadásának okai azonban továbbra is fennállnak, és felszólították a feleket, hogy tegyenek hatékonyabb lépéseket a minszki megállapodások teljesítése érdekében.

Babis közölte, hogy az oroszellenes szankciók fenntartása Prága számára nem kiemelt feladat.

Közismert, hogy Zeman államfő a múltban több alkalommal is a büntetőintézkedések megszüntetését sürgette. “Zeman nem tagja az Európai Tanácsnak, ott Csehországot a kormányfő képviseli. Ebből kifolyólag az elnök úr azt mond, amit akar” – jegyezte meg a cseh miniszterelnök. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó