2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Babakov: a BRICS-csoport egy új globális valuta létrehozásáról tárgyal

Oroszország a BRICS-országokkal és afrikai országokkal együtt egy új globális valuta létrehozásáról tárgyal, amely megkérdőjelezhetné az amerikai dollár dominanciáját, és az euróhoz hasonlóvá válhatna a nem nyugati államok számára – mondta Alekszandr Babakov, az Állami Duma alelnöke.

Az orosz médiának adott szerdai interjújában Babakov kijelentette, hogy miután Moszkva kiállta a nyugati szankciók próbáját, készen áll arra, hogy új szerepet vállaljon a világrendben, és a partnerekkel együtt aláássa az Egyesült Államok hegemóniáját.

Azt állítva, hogy a múlt héten Szentpéterváron tartott Oroszország-Afrika csúcstalálkozó közvetlen bizonyítéka annak, hogy a kollektív Nyugat kudarcot vallott Oroszország elszigetelésében, felvázolta a nemzetközi kapcsolatok rendszerének új tendenciáit.

Babakov hangsúlyozta, hogy Oroszország valódi szuverenitásának eléréséhez el kell távolodni az amerikai valuta dominanciájától. Moszkvának és partnereinek meg kellene állapodniuk egy új monetáris egységről és annak működési szabályairól – magyarázta.

Az új valutáról szóló kérdésre az orosz képviselő így válaszolt:

“Ez nem a jüan és nem a rubel. Már vannak bizonyos megfogalmazások… A név nem fontos, de a dollár analógjának kell lennie”.

“Végül is a BRICS a potenciálját tekintve ma nagyobb, mint a G7. Vagyis nagyon széles az a piaci potenciál, ahol ez a valuta működhet. Nincs okunk arra, hogy a dollárhoz kötődjünk…” – érvelt Babakov.

A BRICS-országok a kölcsönös kereskedelemben igyekeznek egyre inkább eltávolodni az amerikai dollártól. A dollármentesítési tendencia egyre nagyobb lendületet vett a szankciók nyomán, amelyek gyakorlatilag elvágták Oroszországot a nyugati dominanciájú pénzügyi rendszertől. Számos fejlődő ország – köztük a BRICS-tag Kína, India, Brazília és Dél-Afrika – szintén elkezdett az alternatív valuták felé mozdulni a kereskedelemben.

Moszkva tavaly felvetette egy BRICS valuta bevezetésének ötletét. Vlagyimir Putyin elnök tavaly júniusban azt mondta, hogy a tagállamok egy új tartalékvaluta kifejlesztésén dolgoznak, amely az öt országot tömörítő blokk által használt nemzeti valuták kosarán alapulna.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó