2023, március 21.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Az USA teszteli azon képességét, hogy atomcsapást mérjen Oroszországra – Sojgu

Az amerikai bombázók az elmúlt hetekben több tucatnyi bevetést hajtottak végre Kelet-Európa felett, amelyek hadgyakorlat keretében vizsgálták az orosz készenlétet egy atomháború esetében – állította az orosz védelmi miniszter.

Szergej Sojgu kínai kollégájával, Wei Fenghe-vel kedden Moszkvában folytatott megbeszélése után azt mondta, hogy “jelentősen fokozódott az amerikai stratégiai bombázó-repülőgépek tevékenysége Oroszország határainak közelében”.

Elmondása szerint “az elmúlt hónapban mintegy 30 bevetést hajtottak végre az Oroszországi Föderáció határai közelében, mintegy két és félszer többet, mint a tavalyi év azonos időszakában”.

Sojgu hozzátette, hogy a közelmúltban “Global Thunder” kódnéven futó amerikai hadgyakorlaton “tíz stratégiai bombázó gyakorolta, hogy szinte egy időben, nyugatról és keletről is képesek nukleáris fegyvereket bevetni Oroszország ellen.  20 km volt a legkisebb távolság az államhatárunktól”.

Az orosz fegyveres erők vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy országa és Kína közötti kapcsolat egyre fontosabbá válik “egy olyan időszakban, amikor a geopolitikai zűrzavarok és a konfliktus kockázata növekszik”.

A miniszter megjegyzései a NATO-val Ukrajna miatt növekvő feszültségek közepette hangzottak el, mivel Kijev azt állítja, hogy az orosz csapatösszevonás a közös határszakaszon egy invázió előjele lehet.

Moszkva tagadja, hogy ilyen offenzívát tervezne, és kitart amellett, hogy “egyes katonai eszközeink vagy katonai egységeink mozgása az Oroszországi Föderáció területén belül, kizárólag belügy”.

Hétfőn az orosz Külső Hírszerző Szolgálat az SZVR közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy dezinformációs kampányt folytat, amely a konfliktus kirobbantását bátorítja.

“Az utóbbi időben washingtoni tisztviselők azzal félemlítik meg aktívan a nemzetközi közösséget, hogy Oroszország állítólag Ukrajna elleni +agresszióra+ készül. A beérkező jelentések szerint az amerikai külügyminisztérium diplomáciai csatornákon keresztül abszolút hamis információkat közöl szövetségeseivel és partnereivel arról, hogy országunk területén erőösszpontosítás zajlik Ukrajna katonai inváziója céljából” – közölte hétfőn az SZVR sajtóirodája.

A szolgálat emellett azzal vádolta az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy bátorítja a konfliktus kirobbantását Délkelet-Ukrajnában.

“Aggódunk amiatt, hogy az ilyen agresszív propaganda arra ösztönzi a kijevi rezsimet, hogy megnövelje katonai csoportosulását a Donyec-medencében, és folytassa a polgári célpontok elleni tüzérségi támadásokat” – olvasható az SZVR anyagában.

“Rendkívül aggasztó az Egyesült Államok és az Európai Unió provokatív politikája, amely szándékosan erősíti Kijevben azt az érzést, hogy bármit büntetlenül megtehet” – áll a közleményben.

Oroszország és a NATO is azzal vádolta egymást, hogy fokozzák a határ közeli harci repüléseket, és tavaly Moszkva “provokatív” lépésként értékelte Washington azon lépését, hogy a történelemben először amerikai B-1B típusú nukleáris bombázókat küldött az ukrán légtérbe. Válaszul orosz vadászgépeket és légvédelmi rakétákat riasztottak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó