2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Az USA szerint még nincs itt az ideje a béketárgyalásoknak Oroszország és Ukrajna között

Washington úgy véli, hogy még túl korai lenne béketárgyalásokról beszélni Moszkva és Kijev között, mivel egyik fél sem áll készen az ilyen tárgyalásokra – mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) stratégiai kommunikációért felelős koordinátora vasárnap a Fox Newsnak.

Arra a kérdésre, hogy Joe Biden amerikai elnöknek “nyomást kellene-e gyakorolnia” Oroszországra és Ukrajnára a béketárgyalások irányába, Kirby ehelyett azt mondta, hogy “itt az ideje, hogy az USA továbbra is támogassa Ukrajnát”.

Washington célja, hogy Kijev “meghatározhassa, hogyan és “milyen feltételekkel” dől el a győzelem a folyamatban lévő konfliktusban”.

“Nem akarjuk, hogy Ukrajna vereséget szenvedjen Oroszországtól, ezért továbbra is sürgetjük a segélyezést és a támogatást” – mondta az NSC magas rangú tisztviselője, hozzátéve, hogy csak az Egyesült Államok már 7 milliárd dolláros segélyt és támogatást folyósított Ukrajnának.

A lehetséges jövőbeli tárgyalásokról szólva Kirby azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök “azt fogja mondani, hogy ezeknek a megbeszéléseknek nem most van itt az ideje”. Vlagyimir Putyin orosz elnök “nem mutatta jelét annak, hogy érdekelnék a béketárgyalások” – tette hozzá az amerikai tisztviselő.

A hét elején Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, Kijev egy nap alatt véget vethetne a konfliktusnak, ha utasítaná csapatait és a nacionalista erőket, hogy tegyék le a fegyvert, és teljesítsék a Moszkva által előterjesztett követeléseket. Oroszország korábban azzal vádolta Ukrajnát, hogy hátráltatja a béketárgyalásokat, amelyekre március óta nem került sor. Az ukrán fél kitartott amellett, hogy csak akkor tér vissza az tárgyalóasztalhoz, ha “erősebb tárgyalási pozícióban” lesz. Kijev vezető tárgyalója, David Arahamija a múlt héten azt mondta, hogy ez a pillanat augusztus végén jöhet el.

Vasárnap Peszkov azt mondta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei azok, akik “a háború folytatására fogadnak”, és megakadályozzák, hogy Kijev akár csak gondoljon a békére. A Kreml úgy véli, hogy eljön a tárgyalások ideje, mivel a józan ész végül győzedelmeskedik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...