2022, szeptember 25.
15 C
Budapest
7.4 C
Moszkva

Az USA nem küld csapatokat az orosz-ukrán konfliktusba, de megerősíti tagjait

Az Egyesült Államok nem küldene csapatokat az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusba – közölte Washington a Joe Biden amerikai elnök és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin csütörtöki online csúcstalálkozója előtt – írja a Reuters.

Washington azonban ígéretet tett arra, hogy kész “megerősíteni” a NATO katonai blokkjának kelet-európai tagjait.

“Nem tudjuk, hogy Putyin hozott-e már döntést a további katonai eszkalációról Ukrajnában, de azt tudjuk, hogy létrehozta az ilyen eszkalációhoz szükséges kapacitást, ha úgy dönt, hogy ezt megteszi” – mondta Biden egyik magas rangú kormányzati tisztviselője a Reuters szerint újságíróknak egy hétfői háttér-tájékoztatón.

Az Egyesült Államok nem törekszik olyan forgatókönyvre, amelyben haderejét bevetnék egy Moszkva és Kijev közötti konfliktusban, de “készen állna arra, hogy megerősítse a NATO keleti szárnyán lévő szövetségeseket” – idézte a hírügynökség a tisztviselőt. Az elmúlt napokban a fősodratú nyugati médiában ismétlődik az az elképzelést, miszerint az orosz csapatok Ukrajna “lerohanására” készülnek, azonban a vádakat a Kreml visszautasította és álhírnek minősítette.

Biden azt szándékozik közölni Putyinnal, hogy “nagyon világos ára” lesz, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát – tette hozzá a tisztviselő. Az is kiderült, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Putyinnal folytatott telefonbeszélgetést megelőzően beszélni fog Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és maga Biden is felhívja utána.

Moszkva álhírnek minősítette és visszautasította az amerikai hírszerzés azon állításait, amelyek szerint Oroszország január végén támadásra készül Ukrajna ellen.

“Rengeteg álhírt látunk terjeszteni Oroszország állítólagosan tervezett “agressziójáról” Ukrajna ellen” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az RT hírtelevíziónak adott exkluzív interjúban.

“Azt látjuk, hogy a NATO rendkívül ellenséges álláspontot mutat, halljuk [Jens] Stoltenberg [NATO-főtitkártól], és az USA különböző képviselőinek retorikáját”, miszerint a NATO azt tehet és fog tenni, amit akar, és nem ismeri el Oroszország “vörös vonalait” – tette hozzá Peszkov.

Közben megjegyezte, hogy a Nyugat egyetlen szóval sem figyelmeztette Ukrajnát, hogy ne próbálja meg erővel megoldani a vitáját két keleti tartománnyal [Donyeck és Luganszk].

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28097″]

A Donbassz két köztársasága, Donyeck és Luganszk azután szakadt el Ukrajnától, hogy 2014 februárjában egy nyugati támogatású puccs megdöntötte a kijevi kormányt. A következő hónapban a Krím félszigeten élők népszavazáson döntöttek arról, hogy elszakadjanak Ukrajnától és újraegyesülnek Oroszországgal. A népszavazást az ENSZ nem ismerte el.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...