2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva

Az egyházszakadás óta először látogathat a pápa Oroszországba

Ferenc pápa elárulta, hogy hajlandó lenne történelmet írni és Moszkvába utazni, hogy személyesen találkozzon Kirill orosz ortodox pátriárkával – írja a Reuters hírügynökség.

Ez lenne a katolikus pápa első oroszországi útja, ami újabb jelentős lépést jelentene az egyházak közötti kapcsolatokban. A két egyházfő 2016-os kubai találkozója volt az első azt követően, hogy 1054-ben szakadás következett be a nyugati és a keleti kereszténység között.

A Reuters jelentése szerint Ferenc pápa elárulta, hogy az orosz ortodox egyház egy magas rangú tisztségviselőjét várják Rómába a jövő héten, hogy eldöntsék egy esetleges történelmi látogatás részleteit. Kirill pátriárkát testvérének nevezte a pápa.

“Testvérek vagyunk, és egyenesen beszélünk egymással.” – mondta újságíróknak a pápai repülőgépen. “Előre kell haladnunk, az egység felé haladva és azon dolgozva”.

A hír megjelenését követően Ilarion metropolita volokolamszki metropolita, a Moszkvai pátriárkátus külügyi osztályának vezetője elmondta, hogy ő lesz az, aki beszél Ferenc pápával és tárgyal egy esetleges mérföldkőnek számító látogatásról.

“A Ferenc pápával való találkozóm december 20-ra van kitűzve. Szándékomban áll gratulálni neki Őszentsége Kirill pátriárka nevében 85. születésnapja alkalmából, és megvitatni vele az egyházaink kétoldalú kapcsolatait érintő kérdések széles körét” – magyarázta Ilarion. “E kérdések között szerepel egy lehetséges jövőbeli találkozó Ferenc pápa és Kirill pátriárka között. Ennek a találkozónak sem a helye, sem az időpontja még nincs meghatározva”.

2016-ban, amikor először találkoztak, Ferenc pápa és Kirill pátriárka egy közös 30 pontos nyilatkozatot írt alá.

Ferenc pápa javaslata, hogy találkozzon Kirillel Moszkvában, a pápa ötnapos ciprusi és görögországi, két másik ortodox országban tett látogatását követően érkezett. Az athéni és összgörögországi érsekkel, II. Jeromos érsekkel folytatott találkozó során a pápa bocsánatot kért azért, ahogyan a katolikusok a görög keresztényekkel bántak az elmúlt évszázadokban.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...