2022, december 1.
4.4 C
Budapest
-13.2 C
Moszkva

Az USA közben feloldott néhány oroszellenes szankciót

Az Egyesült Államok engedélyezte a szankciókkal sújtott orosz vállalatokkal folytatott tranzakciókat a polgári légi közlekedés biztonságának biztosítása érdekében – derült ki az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn közzétett dokumentumából.

“A polgári légi közlekedés biztonsága érdekében <…> minden olyan tranzakció engedélyezett, amely a korábban szankciókkal sújtott vállalatokkal történő áruk, technológia vagy szolgáltatások szállítását, exportját vagy reexportját biztosítja” – közölte az ügynökség.

A szankciók megkerülése érdekében történő kölcsönhatás akkor megengedett, ha a légi járművet nem Oroszországban jegyezték be, és a szállított árukat, technológiát vagy szolgáltatásokat kizárólag az amerikai polgári repülés érdekében használják fel.

A minisztérium által közzétett lista szerint a szankciók korlátozása az Egyesült Repülőgépipari Vállalatra, az orosz Irkut Repülőgépipari Vállalatra és a hozzá kapcsolódó vállalatokra, a Sz.V. Iljusin Repülőgépipari Komplexumra, a Beriev Taganrog Repülőgépipari Kutató és Fejlesztő Komplexumra és a Berijev Repülőgépipari Kutató és Fejlesztő Komplexumra vonatkozik. A vállalat leányvállalatai közé tartozik a Berijev Repülőgép Válallat, a Gromov Repülő-Kísérleti Intézet, a Tupoljev PJSC, a KAPO-Autotransz, a KAPO-ZhBS, az Irkut Hálózati Vállalat, az Állami Transzport Lízing vállalat és az Emperor Aviation vállalat.

Az ügynökség közölte, hogy a döntés ellenére az orosz központi bankon, a nemzeti jóléti alapon és a pénzügyminisztériumon keresztül történő pénzügyi tranzakciók továbbra sem engedélyezettek. Az engedélyben nem szereplő, szankciók hatálya alá tartozó más vállalatokkal és személyekkel való együttműködés szintén tilos marad.

A különleges művelet kezdete óta a Nyugat növelte a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást, de ez elsősorban Európában és az Egyesült Államokban vezetett az áram, az üzemanyag és az élelmiszerek árának emelkedéséhez. Mint Putyin rámutatott, az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, de a szankciók súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...