2023, február 3.
2.6 C
Budapest
0.2 C
Moszkva

Az USA felszólította Indiát, hogy ne segítse a dollár aláásását

Az Egyesült Államok egyik vezető nemzetbiztonsági tisztviselője felszólította Indiát, hogy csökkentse gazdasági és katonai kapcsolatait Oroszországgal, és “következményekre” figyelmeztetett minden olyan országot, amely segít Moszkvának elkerülni a nyugati szankciók legújabb hullámát.

Washington nemzetközi gazdaságért felelős nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettese, Daleep Singh csütörtökön indiai tisztviselőkkel folytatott megbeszélése után újságíróknak nyilatkozva sürgette Újdelhit, hogy ne növelje az orosz energiaimportot, és kerüljön el minden olyan lépést, amely “alááshatja” az amerikai dollárt.

“Amit nem szeretnénk látni, az India Oroszországból származó importjának gyors növekedése, ami az energiát vagy bármely más, az USA által jelenleg tiltott exportot illeti” – mondta, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok “nagyon szeretné, ha minden ország, különösen szövetségeseink és partnereink nem hoznának létre olyan mechanizmusokat, amelyek a rubelt támogatják, és amelyek megpróbálják aláásni a dolláralapú pénzügyi rendszert”.

Miközben elítélte Oroszország Ukrajna elleni “szükségtelen háborúját”, Singh azt mondta, hogy indiai látogatása “a barátság szellemében történt, hogy elmagyarázza szankcióink mechanizmusait”, de mindazonáltal figyelmeztetett, hogy “következményekkel kell számolniuk [azok az országok], amelyek aktívan megpróbálják megkerülni” ezeket a szankciókat.

Arra a kérdésre, hogy milyen következményekkel számolhatnak ezek az országok, a tanácsadó nem volt hajlandó részletezni, mondván, hogy ez “magánjellegű megbeszélések része, amelyeket nem fogok nyilvánosan megosztani”.

Singh megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy Moszkva és Újdelhi jelenleg egy rúpia-rubel fizetési rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely lehetővé tenné a két nemzet számára, hogy a kétoldalú kereskedelmet egymás pénznemében bonyolítsák le.

India nemrégiben beleegyezett abba is, hogy kedvezményesen vásároljon orosz nyersolajat, ami indulatokat váltott ki az USA és egyes szövetségeseinél, akik büntető szankciókat vezettek be, amelyek célja az orosz gazdaság elszigetelése és a rubel tönkretétele.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön szintén az indiai fővárosba látogatott, egybeesve a Singh, valamint Liz Truss brit külügyminiszterrel folytatott hivatalos találkozókkal.

Bár amerikai, ausztrál és brit tisztviselők bírálták India elutasító magatartását a szankciósorozatban, Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője ragaszkodott ahhoz, hogy Washington “nem törekszik arra, hogy megváltoztassa” bármely nemzet “kapcsolatát az Oroszországi Föderációval”, különösen Indiát említve.

“Amire törekszünk, akár Indiával, akár más partnerekkel és szövetségesekkel kapcsolatban világszerte, az az, hogy mindent megtegyünk” annak biztosítása érdekében, hogy “a nemzetközi közösség egységesen nyilatkozzon” – tette hozzá Price, Lavrov útját kommentálva.

Singh, akit gyakran a Moszkvával szembeni amerikai szankciórendszer “építészeként” emlegetnek, az Oroszország és Kína közötti növekvő kapcsolatokra hivatkozott, és figyelmeztetett, hogy partnerségüknek komoly következményei lehetnek Indiára nézve, amely régóta területi vitában áll Pekinggel a kínai-indiai határ mentén.

“Ha ezt szembeállítjuk azzal a valósággal, hogy Kína és Oroszország most már korlátlan partnerséget hirdetett, és hogy Oroszország azt mondta, hogy Kína a legfontosabb stratégiai partnere, akkor ez valódi következményekkel jár Indiára nézve” – mondta, azt állítva, hogy Moszkva “nem fog India védelmére sietni” egy kínai betörés esetén.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....

Németország közölte, hogy tudomásul vették Putyin szavait a német tankokról

Berlin tudomásul vette Vlagyimir Putyin nyilatkozatát a német harckocsik Kijevbe történő szállításáról - közölte Steffen Hebeestreit, a német miniszteri kabinet szóvivője. Az orosz államfő előző...