2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Az USA evakuálja Ukrajnából a katonai személyzetét is

Washington kivonta katonai tanácsadóit Ukrajnából, miközben amerikai tisztviselők a háború veszélyére figyelmeztetnek.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szombaton elrendelte a floridai nemzeti gárda 160 tagjának távozását Ukrajnából, miközben Nagy-Britannia is hasonló lépést tett.

Washingtoni tisztviselők – olyan bizonyítékok alapján, amelyeket nem hajlandók nyilvánosságra hozni – azt állítják, hogy Oroszország Ukrajna lerohanására készül.

“Austin miniszter elrendelte a floridai nemzeti gárda 160 tagjának ideiglenes áthelyezését, akiket november vége óta állomásoztatnak Ukrajnában” – közölte újságírókkal John Kirby, a Pentagon szóvivője.

Kirby elmondta, hogy az áthelyezésre “óvatosságból” került sor és csapatok, akik ukrán katonákat képeztek ki, máshová vezényelik át Európában.

A lépés órákkal azután történt, hogy a külügyminisztérium részben kiürítette az Egyesült Államok kijevi nagykövetségét, és egy nappal azután, hogy Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó arra szólította fel az amerikaiakat, hogy a lehető leghamarabb hagyják el Ukrajnát. Az Egyesült Királyság hasonló lépéseket tett, kivonva katonai kiképzőit az országból, és felszólítva állampolgárait, hogy távozzanak, “amíg a kereskedelmi járatok még rendelkezésre állnak”.

Mindeközben Oroszország folyamatosan cáfolja, hogy inváziót tervezne Ukrajna ellen, számos amerikai tisztviselő ennek ellenkezőjét állítja, és több nyugati sajtóorgánum is megjósolta a támadás kezdő időpontját, mindezt névtelen kormányzati források nyilatkozataira alapozva. A hivatalos források sem voltak sokkal egyértelműbbek, Sullivan pénteken arra figyelmeztetett, hogy “az invázió bármikor megkezdődhet”, és bármit magában foglalhat az Oroszország által indított rakétabombázástól és “Kijev városának gyors lerohanásától” a kelet-ukrajnai “hamis zászlós művelet” moszkvai megrendezéséig.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29544″]

Az újságírók kérdésére Sullivan nem közölt bizonyítékokat állításaira. Egy héttel korábban Ned Price külügyminisztériumi szóvivő azt állította, hogy Oroszország egy “hamis videó” felvételére készül, hogy igazolja az inváziót, de nem volt hajlandó bizonyítékot adni erre a szkeptikus riportereknek. Ehelyett Price azt mondta, hogy kijelentése önmagában is bizonyítéknak számít.

Az állítások és jóslatok özöne közepette, amelyeket Oroszország “álhírként” és “hisztériakeltésként” utasított vissza, Sullivan pénteken hozzátette, hogy az USA valójában nem tudja, hogy Putyin inváziót rendel-e el vagy sem.

Az Egyesült Államok és a NATO kapcsolatai jelenleg holtponton vannak Oroszországgal, amiért Ukrajna a NATO-tagság küszöbére került. A Nyugat ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna csatlakozhasson a NATO-hoz, míg Moszkva elfogadhatatlan biztonsági kockázatnak tartja, hogy NATO-rakéták és -csapatok kerüljenek a határaihoz.

Bár a diplomácia megrekedt, Austin szombaton telefonon beszélt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel. A Pentagon által közzétett rövid közlemény szerint a telefonbeszélgetés során “megvitatták Oroszország erőinek összevonását a Krímben és Ukrajna körül”. Az Egyesült Államok is tovább növelte katonai jelenlétét a térségben: a Pentagon pénteken bejelentette, hogy további 3000 katonát telepít Lengyelországba, a már ott állomásozó 4500 katonán és azon a 3000 katonán felül, akiket az Egyesült Államokból és Németországból Lengyelországba és Romániába helyeznek át.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...