2023, február 3.
1.8 C
Budapest
0.9 C
Moszkva

Az ukrán elnök bizonyítékokat követel a Nyugattól az állítólagos orosz invázióról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította szövetségeseit, hogy osszák meg az állítólagos orosz invázióról szóló bizonyítékaikat. Erre reagálva Oroszország azzal vádolta a Nyugatot, hogy “gúnyt űz” az ukránokból és a józan észből.

Zelenszkij megjegyzései akkor hangzottak el, amikor az ukrajnai válság egyre mélyül, és a NATO-erők fokozzák kelet-európai jelenlétüket. Az erősítést azzal magyarázzák, hogy így próbálják megakadályozni Oroszország támadását, annak ellenére, hogy Moszkva számos alkalommal tagadta, hogy ilyen szándéka lenne. Pénteken több nyugati hírügynökség meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozva közölte, hogy az orosz támadás február 16-án várható.

Egy szombati sajtótájékoztatón Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán fél megértette, “hogy ezek a kockázatok léteznek”, de hangsúlyozta, hogy “túl sok információ” jelent meg a médiában “egy mély, teljes körű háborúról az Oroszországi Föderáció részéről”.

“Ha önnek vagy bárki másnak további információi vannak a [február] 16-án kezdődő 100%-os orosz invázióról Ukrajnában, kérem, adja át nekünk ezeket az információkat. Mindennap dolgozunk, naponta kapunk információkat a hírszerzésünktől. Hálásak lennénk más országok hírszerző szerveitől kapott információkért is” – mondta Zelenszkij.

Hozzátette, hogy Ukrajnának fel kell készülnie minden “meglepetésre”, és magára, kormányzati szerveire és a hírszerzésre kell támaszkodnia, amelyek szerinte ugyanolyan jól működnek, mint más országokban.

“Nem félünk senkitől, nincs pánik, minden ellenőrzés alatt van” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a diplomácia az egyetlen út a de-eszkalációhoz.

Zelenszkij kijelentéseire Moszkvában is reagáltak.

A külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova a nyilvánosságot kérdezte: “Láttak már valaha ehhez hasonlót?”

Hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok “két hónapja naponta kijelenti”, hogy Oroszország meg akarja támadni Ukrajnát, Zaharova kitért arra, hogy az ukrán elnök és a hatalmi koalíció képviselői mindvégig azt mondták, hogy nem rendelkeznek ilyen információkkal, miközben “most ők is arra kérik azokat, akiket érdekel, hogy osszák meg az adatokat”.

Zaharova hozzátette, hogy látszólag senkinek sincs ilyen bizonyítéka, néhány médiumon és meg nem nevezett amerikai forráson kívül.

“Két hónapja gúnyolódnak a józan ésszel és az ukrán néppel, miközben újabb globális provokatív kampányt hajtanak végre” – jegyezte meg a szóvivő.

Közben több ország megkezdte diplomáciai személyzetének evakuálását kijevi nagykövetségeiről.

Oroszország is bejelentette, hogy “provokációktól” tartva egyes diplomaták kivonására készül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....

Németország közölte, hogy tudomásul vették Putyin szavait a német tankokról

Berlin tudomásul vette Vlagyimir Putyin nyilatkozatát a német harckocsik Kijevbe történő szállításáról - közölte Steffen Hebeestreit, a német miniszteri kabinet szóvivője. Az orosz államfő előző...