2022, május 19.
13.2 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Hiredetés

Az USA evakuálja a CIA ügynököket is Kijevből

Az amerikai hatóságok elköltöztették a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tisztjeit az ukrán fővárosból, Kijevből, az állítólagosan küszöbön álló orosz invázióra hivatkozva.

A döntés, amelyről a The New York Times című amerikai lap számolt be kedden, azt jelenti, hogy a CIA munkatársai a főváros helyett az ország nyugati részén, a lengyel határ közelében fekvő legnagyobb városban, Lvivben kerültek elhelyezésre.

A Times szerint a biztonsági okokból meghozott döntés miatt az Egyesült Államok nem lát majd rá az Ukrajnában zajló orosz tevékenységekre, és akadályozhatja az helyi hírszerzésre irányuló, folyamatban lévő amerikai missziót is.

Az utóbbi időben a tisztek különböző állítólagos orosz összeesküvések leleplezésén dolgoztak, amelyek célja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormányának megdöntése volt.

A Fehér Háznak a CIA áthelyezésére vonatkozó lépése azt a hétfői döntést követi, hogy az amerikai diplomatákat is ideiglenesen Lvivbe helyezték át. A kijevi konzulátus a szokásos módon működik tovább, és kis létszámú alkalmazottja a fővárosban maradt. A Fehér Ház szóvivője, Ned Price nem volt hajlandó közölni a pontos létszámot, amikor egy hétfői sajtótájékoztatón ezt megkérdezték tőle.

Hétfőn az amerikai külügyminisztérium azt az ajánlást tette közzé, hogy az amerikai állampolgárok hagyják el Belaruszt és a Moldovához tartozó szakadár Dnyeszteren túli területet. Az amerikai állampolgárokat már korábban felszólították arra, hogy hagyják el Ukrajnát.

A CIA átcsoportosításának tegnapi bejelentése a közelgő orosz inváziótól való félelmek közepette történt, annak ellenére, hogy Moszkva tegnap megkezdte csapatai visszavonását az ukrán határról, mivel befejeződtek a hadgyakorlatok. Az Egyesült Államok a hadgyakorlatokat egy ukrajnai orosz invázió előfutárának tekintette, és közölték, hogy Oroszország csapatkivonásait nem “igazolták”. A bejelentéssel szemben Oroszország növelte a csapatok számát, amit műholdfelvételek bizonyítanak – mondta a NATO főtitkára.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS