2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

Az USA és Izrael Irán elleni csapásokat szimuláló hadgyakorlatokat tart

Az izraeli hadsereg közös kiképzési műveleteket hajtott végre az Egyesült Államokkal, egy sor légi gyakorlatot tartva az Irán elleni csapásokat szimulálva, néhány nappal azután, hogy Izrael nyomást gyakorolt az amerikai tisztviselőkre, hogy gyorsítsák fel a Teherán elleni “műveleti terveket”.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerdán közleményben részletezte a gyakorlatokat, mondván, hogy “különböző forgatókönyveket gyakoroltak a regionális fenyegetésekkel szemben”, miközben név szerint az Iszlám Köztársaságot emelték ki.

“Ezek a gyakorlatok kulcsfontosságú elemei a két hadsereg növekvő stratégiai együttműködésének, válaszul a Közel-Keletet érintő közös aggodalmakra, különösen az Irán által jelentett aggodalmakra” – közölte az IDF.

Négy izraeli F-35-ös vadászrepülőgép és négy amerikai F-15-ös vett részt a hadgyakorlaton, amely “nagy hatótávolságú műveleti forgatókönyvet és nagy távolságú repüléseket szimulált” – tette hozzá az IDF, megjegyezve, hogy egy amerikai KC-135-ös tanker repülőgép is tankolt néhány izraeli F-16-ost a gyakorlat során.

A gyakorlatok az IDF vezérkari főnökének, Aviv Kochavinak az amerikai fővárosban tett múlt havi látogatását követik, aki felszólította az amerikai tisztviselőket, hogy dolgozzanak ki új “műveleti terveket” az iráni hadsereggel szembeni fellépéshez.

A két fél arról is tárgyalt, hogy “elkötelezettek annak biztosítása mellett, hogy Irán soha ne jusson atomfegyverhez”, annak ellenére, hogy Teherán ismételten hangsúlyozta, hogy nem törekszik erre.

Izrael az elmúlt hónapokban számos, kifejezetten Teherán ellen irányuló gyakorlatot hajtott végre, köztük egy év elején a Földközi-tenger felett tartott gyakorlatot, amely állítólag az iráni nukleáris létesítmények elleni támadásokat szimulálta. Egy másik hasonló, nukleáris létesítményekre összpontosító gyakorlatot is tartottak tavaly júniusban, több mint 100 repülőgép részvételével, amelyek nagy távolságból végrehajtott csapásokat gyakoroltak.

Míg az e heti hadgyakorlaton egy amerikai tankerrel légi utántöltési műveleteket hajtottak végre, a Jerusalem Post korábban arról számolt be, hogy Izrael olyan képességeket fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik, hogy útközbeni utántöltés nélkül is elérjék Iránt. Az újság szerint a légierő az amerikai gyártmányú F-35-ös repülőgépeit korszerűsítette, hogy ezt a feladatot el tudja végezni, de kevés részletet közölt a feltételezett fejlesztésekről.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...